Traže im da vrate deo pomoći

Izvor: B92, 15.Avg.2014, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže im da vrate deo pomoći

Jedan broj građana koji su bili pogođeni majskim poplavama moraće da vrati deo pomoći, piše portal Istinomer.

Kako piše Istinomer, stanovnici Trnava Sela, Bresja i Končareva, mesta kod Jagodine koja su bila pogođena majskim poplavama, u junu su od lokalne samouprave kao pomoć dobili nameštaj, šporete, frižidere.

Međutim, kako je za Istinomer izjavila meštanka Bresja, čije ime je poznato toj redakciji, u njenom rešenju za dodelu državne pomoći piše da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će joj od 120.000 dinara biti oduzeta vrednost „pomoći“ koju je dobila od opštine Jagodina.

"U rešenju koje smo dobili piše da moramo da otplatimo pomoć koju smo ranije dobili od opštine Jagodina. Kada su nam davali te krevete, ormare i šporete rečeno nam je da je to pomoć, niko nije pominjao da je to kupovina i da će nam od državne pomoći to naplatiti", kaže ova meštanka Bresja.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević kaže za Istinomer da Uredba o utvrđivanju Državnog programa obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata predviđa da se ne može duplirati pomoć iz javnih sredstava.

Zaštitnik građana “prati situaciju”

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković kaže za Istinomer da bi država trebalo da nađe neko, “iole pravično rešenje” za ovu situaciju. “Zaštitnik građana prati postojeću situaciju vezanu za posledice poplava i uzeće u obzir i ovaj slučaj i pokušaće kod nadležnih organa da doprinese rešavanju ovog problema”, rekao je Janković.

„Tako se vrednost pomoći dobijene iz budžeta po jednom osnovu, na primer od jedinice lokalne samouprave, oduzima od materijalne pomoći dobijene od države na osnovu kategorije štete. Državni program obnove usvojen je 24. jula, a stupio je na snagu narednog dana, kaže Blagojević i napominje da je problem nastao jer se opštine nisu prethodno konsultovale sa Vladom.

On je naveo i da su pre donošenja Državnog programa obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata zaposleni u Kancelariji obilazili opštine, upoznajući ih sa sadržajem te uredbe.

"Kao građanin mogu samo da podržim pomoć koju su uputile opštine. Međutim, pomoć data građanima na taj način, ili kroz program državne pomoći, potiče iz istog izvora. Ako bi građani u tim sredinama primili i pomoć lokalne samouprave, i preko Kancelarije za obnovu, to bi bilo nepravedno prema građanima u siromašnijim sredinama, gde opštine nisu bile u mogućnosti da doniraju takvu pomoć“, ističe Blagojević

U opštini Jagodina kažu da su oni imali „najbolju nameru da pomognu ugroženima“ i da nisu hteli da pomoć koju su dali oduzmu od republičke pomoći.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma kaže za Istinomer da je Vlada Srbije donela odluku da se pomoć smanji za vrednost koju su građanima davale lokalne samouprave.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da je problem nastao zato što je Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji usvojen bez dana javne rasprave.

Paunović za Istinomer kaže i da je Paraćin pre donošenja Zakona ugroženim građanima obezbedio dušeke, ali da su uspeli da pronađu model kako da građanima ne naplate donaciju.

"Opština je sada ponudila svakom građaninu koji je dobio dušek da bira između dve opcije: da prihvati da je dušek njegov, i da mu se onda 3.500 dinara odbije od pomoći ili da dušek vrati opštini, pa da ga opet uzme na revers. Onda ga mi u opštini vodimo kao naše osnovno sredstvo koje smo dali na uslugu građaninu. Jednog dana će morati da vrati taj dušek ili će on možda biti rashodovan zbog gubitka vrednosti, ali ne sme da ga proda ili baci. Ovaj model nije moguć u Jagodini, jer ne možete nameštaj da vodite kao osnovno sredstvo", kaže Paunović.

Marko Blagojević objašnjava da nije bilo javne rasprave o Zakonu o otklanjanju posledica poplava i na njemu zasnovane Uredbe pošto je u pitanju Leks specijalis, tako da javna rasprava nije bila obavezna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.