Svinje iz Obrenovca, po voće u - Grocku!

Izvor: Večernje novosti, 03.Jun.2015, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinje iz Obrenovca, po voće u - Grocku!

BEOGRAD, poznat po bogatom noćnom životu i mnogobrojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, može slobodno da se pohvali i poljoprivredom koja se prostire na dve trećine njegove teritorije - 66,45 odsto! Za ponos i diku su mladenovačka živina, obrenovačke svinje, lazarevačke ovce i palilulska goveda. Njegov identitet čine i raskošni gročanski vinogradi i voćnjaci. Dok zadruge zamiru, plodno zemljište se zloupotrebljava za gradnju, a nasipi za odbranu od poplava nikako da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << završe, čak 34.000 domaćinstava bori se da zaradi hleb na njivama i u štali. A bitka se vodi u čak 14 opština. U Mladenovcu oko 5.000 domaćinstava drži skoro 350.000 pernatih životinja. A broj kokošinjaca se povećava poslednjih godina. Ipak, "lajt" piletina i dalje se bori sa tradicionalnim svinjskim pečenjem. Kalorični i sočni bravi najviše se gaje u Obrenovcu. Krupnija stoka, višestruko korisna jer daje mleko, osim što se kolje zbog mesa, dominira na Paliluli. Ona ima najviše goveda, oko 20.000. Po statistici, na svaku od oko 1.700 kuća, koje tamo drže junice, krave, bikove i teliće, ide po dvadesetak grla. I Lazarevac svoju stoku za trku ima! Ukusno jagnjeće pečenje i papreno skup sir od ovčjeg mleka stavljaju ovu opštinu sa oko 19.000 ovaca na prvo mesto u kategoriji preživara sa runom.NAJVIŠE KUKURUZA S OBZIROM na to da od obradive površine u glavnom gradu skoro 80 odsto zauzimaju oranice i bašte, Beograd može da se pohvali i svojim usevima. Na prvom mestu su kukuruzni klipovi, na visokom drugom žito i polja deteline lucerke. A čak polovina gazdinstava bavi se voćarstvom. Grocka obiluje mnogobrojnim plantažama voća. U njoj i ostalim delovima grada, najviše ima jabuka, oko vrtoglavih milion i po stabala. Slede kajsije, višnje, pa trešnje. I nepregledni čokoti razgranati su po gročanskim obroncima, tako da je ova opština veoma zaslužna i za činjenicu da je na nivou grada, pre dve godine, proizvedeno 16.000 tona grožđa. SEDAM MUŠKARACA NA JEDNU ŽENU MEĐU zaposlenim članovima domaćinstava u oblasti poljoprivrede, ima oko 4.500 žena, a muškaraca skoro 29.000. Od sugrađana koji se bave zemljoradnjom i stočarstvom, najmlađi su u opštinama Lazarevac, Mladenovac, gde su i najbrojnija gazdinstva, i Obrenovac. Ipak,preovlađuju oni iznad 50. godine nastanjeni mahom u Sopotu i Grockoj. ORGANSKA HRANA VELIKA ŠANSA PREMA podacima objavljenim u Službenom listu grada Beograda, samo šest proizvođača, među kojima su individualna gazdinstva i preduzeća, ima sertifikat za bavljenje organskom proizvodnjom. Zbog visoke cene ovih proizvoda i pojačanog apetita stranaca za "prirodnom hranom", Beograd bi mogao da pojača ovaj sektor, i to u Sopotu i Barajevu, gde su utvrđeni povoljni ekološki uslovi.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

BG - Grad provoda ali i poljoprivrede

Izvor: B92, 03.Jun.2015

Prema statistici, čak 34.000 domaćinstava u 14 beogradskih opština bavi se poljoprivredom...Dve trećine teritorije prestonice je poljoprivredno zemljište. Mladenovčani su "zaduženi" za uzgoj živine, a Lazarevčani za ovce..Beograd poznat po bogatom noćnom životu i mnogobrojnim kulturnim i sportskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.