Suočavanje sa posledicama poplava

Izvor: RTS, 17.Sep.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suočavanje sa posledicama poplava

Na istoku Srbije kiša je prestala da pada, ali se stanovnici poplavljenih mesta suočavaju sa posledicama vodene stihije. Potrebna im je pomoć – hrana, voda, gumene čizme, pumpe za izbacivanje vode. Za naredna dva do tri dana Vojska će postaviti pontonski most u selu Grabovici, kako bi put Kladovo–Negotin bio povezan.

Situacija se polako stabilizuje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, rekao je agenciji Beta načelnik sektora za vanredne situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Predrag Marić. Ipak, stanovnicima poplavljenih naselja neophodna je pomoć da se suoče sa posledicama poplava. Apeluju da im se dostavi voda za piće, hrana, obuća i pumpe za izbacivanje vode. Tri osobe se vode kao nestale.

U toku noći nije bilo novih evakuacija, a put Tekija–Kladovo je raskrčen i delimično prohodan.

Dve velike pumpe "Voda Vojvodine" dopremljene su do sela Grabovice, pa se nastavlja ispumpavanje vode i čišćenje onoga što su bujice nanele.

Ministar policije Nebojša Stefanović bio je u Grabovici odakle je poručio da će se pomoći najpre porodicama čije su kuće poplavljene, a da će se zatim raditi na obnovi putne infrastrukture. Dodao je i da uskoro stižu i male pumpe za ispumpavanje vode iz podruma individualnih domaćinstava.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će sutra biti upućeno 500 vojnika u najugroženija područja u opštinama Kladovo i Majdanpek, kao i sva raspoloživa mehanizacija. Prema njegovim rečima, danas je dopremljeno oko 1.500 litara vode za piće, a sutra će biti poslate i cisterne za vodu.

U pojedinim naseljima, vodena stihija je iza sebe ostavila pustoš. Na Tekiju kao da se sručilo celo brdo.

Kuće i učionice u lokalnoj školi puni su mulja i krša. Pred bujicama i klizištem pobeglo je više od 400 ljudi. Najviše ih je evakuisano u Kladovo brodom, a mnogi su smešteni u hotelima.

Tokom dana, evakuisani bi trebalo da iz hotela budu premešteni u sportski centar "Karataš".  

Načelnik Opštinske uprave i Štaba za vanredne situacije Opštine Kladovo Jovan Stingić kaže za RTS da je u toj opštini sedam sela pogođeno poplavama, a tri su odsečena i može im se prići samo sa vode.

Stingić ističe da je u Tekiji praktično "promenjena geografija" naselja. Ilustrujući količnu mulja koja se sručila na državni put koji vodi do Tekije, Stinčić je rekao da je kroz naslage prokopan tunel visok deset, a dugačak 100 metara.

Stanovnici kladovske opštine očekuju da im država pomogne u raščišćavanju posledica poplava, a pre svega Vojska Srbije svojom mehanizacijom. 

U Negotinu i okolini vremenski uslovi su od jutros znatno bolji i građani su počeli da raščišćavaju posledice poplava.

Put Negotin–Kladovo i dalje je u prekidu. Očekuje se da u selu Grabovici bude postavljen pontonski most, kako bi taj putni pravac bio povezan.

Vojska Srbije će ponton sutra dopremiti u selo, a potrebno je dva-tri dana da bude postavljen.

Sektor za vanredne situacije i Žandarmerija sa deset pumpi ispumpavaju vodu iz jezera koje se stvorilo kod Brze Palanke i pokušavaju da je prebace u Dunav.

To je najniža tačka u tom kraju, gde se slila sva voda sa okolnih brda. Procene su da je u tom jezeru čak oko tri miliona kubika vode.

Hidroelektrana "Đerdap 2" i dalje radi smanjenim kapacitetom. Ojačavaju se bedemi, kako voda i mulj iz nabujalih potoka ne bi dospeli u elektranu. Generalni direktor Goran Knežević kaže da je danas vraćen u mrežu jedan od dva agregata koji nisu bili u funkciji, kao i da elektrana radi maksimalnim kapacitetom.

U okolini Majdanpeka, poplave su najveću štetu nanele u selima Boljetin i Oreškovica. Sinoć je stigao prvi, manji kontingent pomoći, ali meštani kažu da im je potrebno još hrane, vode, sredstava za higijenu, kao i gumene čizme.

Nova pretnju predstavlja reka Nera kod Kušića. U Sektoru za vanredne situacije poručuju da su sve službe spremne u slučaju da vodostaj dostigne granicu redovne odbrane od poplava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Troje nestalih, malo vode za piće

Izvor: RTV Pink, 17.Sep.2014

Na istoku Srbije kiša je prestala da pada, ali se stanovnici poplavljenih mesta suočavaju sa posledicama vodene stihije. Potrebna im je pomoć - hrana, voda, gumene čizme, pumpe za izbacivanje vode. Očekuje se postavljanje pontonskog mosta u selu Grabovici, kako bi put Kladovo–Negotin bio povezan.....Situacija...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.