Stranci u kontroli - gde idu pare

Izvor: B92, 01.Okt.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci u kontroli - gde idu pare

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc posetiće Šabac 8. oktobra kako bi se lično uverio u rezultate pomoći koju je Austrija uputila tokom poplava u maju.

U današnjem razgovoru s gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem i njegovim zamenikom Nemanjom Pajićem, pomoćnik austrijskog ambasadora Volfgang Vagner je rekao da će to biti prilika da sagledaju potrebe i mogućnosti za dodatnu pomoć Austrije stanovništvu nastradalom u poplavi.

Sastanku je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisustvovala i predstavnica austrijskog "Karitasa" Birgit Ertl, a direktor "Karitasa Šabac" Miroljub Nikolić podsetio je na činjenicu da je ta organizacija, u saradnji s Gradom, već u prvim danima poplave pružila moralnu i konkretnu pomoć stanovništvu Šapca.

Zelenović je izrazio zahvalnost austrijskom narodu za pomoć i saosećanje u teškim trenucima, a u razgovoru je istaknuta zajednička želja za pridruživanjem Srbije EU, saoštila je Gradska uprava.

Ministarstvo finansija Srbije danas je objavilo da na računu Vlade Srbije za pomoć stanovništvu poplavljenih područja ima ukupno oko 430,8 miliona dinara.

Proteklih dana ponovo je u javnosti pokrenuto pitanje brzine obnove područja koja su stradala u poplavama.

Prvo je Velimir Ilić, ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije, rekao da obnova ide sporo zbog Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima koju vodi Marko Blagojević.

Reagujući na ovu tvrdnju, Blagojević je Iliću odgovorio da se malo obavesti o stanju na poplavljenim područjima.

"Sad ide sporo, a šta je bilo do tada? - 'Malo smo kraduckali'. Baš divno. Preporučio bih ministru Iliću da se obavesti, jer to što on priča je puko neznanje. Uopšte ništa ne razumem, šta taj čovek priča i šta misli pod tim da se sada tapka u mestu", rekao je Blagojević.

Direktor Kancelarije za obnovu nedavno se požalio i na to da od novca obećanog pre dva meseca na donatorskoj konferenciji nismo videli još ni dinar.

Iz Vlade Srbije od samog početka govore da će obnova biti završena na vreme, odnosno da će sve uništene i oštećene kuće biti obnovljene do zime.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrarstrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su svi državni putevi oštećeni u majskim poplavama u dužini od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca, obnovljeni kao što je i bilo najavljeno do 1.oktobra.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da je do sada uplaćeno 30 miliona evra za sanaciju štete od majskih poplava u Srbiji.

Vučić je rekao da je transparentan svaki dinar i svaki čovek kome je novac uplaćen i to može da se vidi na sajtu - kome je koliko novca dato.

"Nikada transparentnije i nikada poštenije", rekao je premijer.

Nakon pritiska javnosti Ministarstvo finansija je prošle srede na svom sajtu objavilo da se na računu Vlade nalazi 1.414.811.982 dinara.

Takođe, iako je od poplava i široke akcije uplata na broj 1003 prošlo nekoliko meseci, ministarstvo je na istoj stranici navelo da će informacije o uplatama preko SMS-a "biti objavljivane u skladu sa dinamikom naplate računa mobilnih operatera".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.