Stotine munja sevale u Čačku, vetar čupao stabla u Inđiji, požari u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 31.Jul.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine munja sevale u Čačku, vetar čupao stabla u Inđiji, požari u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji! (VIDEO)

Obilnijih padavina, praćenih grmljavinom i jakim vetrom bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srema.

SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: MOGUĆE POPLAVESektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je kontaktirao vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mesta na nasipima.
Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.
U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.
UPOZORENjE HIDROMETOROLOŠKOG ZAVODATokom noći i sutra očekuju se obilne padavine, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, upozorio je Hidrometeorološki zavod.
U većini mesta u Srbiji očekuje se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, tokom noći na severu, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima, navedeno je na sajtu Zavoda.
Vodostaji većine reka u zemlji do 3. avgusta biće u prastu, a moguća su i lokalna izlivanja.
Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić izjavio je danas Tanjugu da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 60 litara.
“S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostiznja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja”, rekao je Tomić.
U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.
APEL PUTEVA SRBIJE: VOZITE OPREZNOPreduzeće “Putevi Srbije” upozorilo je večeras vozače na nevreme širom Srbije tokom narednog sata.
Nevreme će se premestiti na sever i severoistok, ka Obrenovcu i Sopotu.
Loši uslovi na putevima se zbog nevremena očekuju i na području Raškog i Rasinskog okruga, u Sremu i Bačkoj.
“Putevi Srbije” pozivaju sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i signalizaciju.
“Putevi Srbije” su u drugom večerašnjem upozorenju ukazali na nevreme i u Topličkom i Jablaničkom okrugu, u okolini Medveđe i Prokuplja.
NEVREME I U NOVOM SADU, INĐIJA: VETAR RUŠIO STABLANovi Sad je oko 21 čas i 30 minuta pogodila oluja. Kako RTV saznaje, građani u Inđiji su počeli da prijavljuju i rušenje stabala.
POŽARI U KRALjEVU I VRNjAČKOJ BANjIOlujni vetar, praćen jakom kišom i grmljavinom, večeras između 21 i 22 sata zahvatio je Kraljevo i okolinu.
U tom periodu dogodila su se dva manja požara u ugostiteljskim objektima u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, ali su odmah lokalizovani.
“Grom je udario u električne ormare u ta dva objekta, i izazvaokratak spoj. Ali, vatrogasne službe su brzo reagovale, tako da susprečile da se požar raširi dalje od tih elektro ormara.
Na ulicamaima dosta vode, ali nije pričinjena veća šteta”, rekao je Tanjugu Radoica Kočović, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.
U pojedinim delovima Kraljeva došlo je do kratkotrajnog nestanka struje, ali su službe Elektrodistribucije to brzo otklonile.
Prema rečima Kočovića, prognoze su da će narednih dana na području Kraljeva pasti oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.
22:25 - OLUJA I U BEOGRADU
Jak pljusak je počeo i u Beogradu oko 22 časa. Vetar, obilne padavine su gotovo paralisale prestonicu.
U OBRENOVCU NAJDRAMTIČNIJETrenutno pada jaka kiša na području Obrenovca, a prema radarskim osmatranjima, u tom delu zemlje pada i grad.
23:16 - POJAČAN RAD SVIH SLUŽBI U AVIOSAOBRAĆAJU
Zbog jakog nevremena u Srbiji je pojačan rad svih službi u aviosaobraćaju, izjavio je večeras pomoćnik ministra zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, posle vanrednog sastanka na aerodromu “Nikola Tesla” sa predstavnicima svih službi iz tog sistema.

Ilić je rekao Tanjugu da se ipak ne očekuju veći problemi u Srbiji zbog nevremena koje je došlo iz Hrvatske, koja je imala velike probleme u aviosaobraćaju.
On je kazao da je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović zbog situacije u Hrvatskoj naložila hitno sazivanje sastanka svih relevantnih subjekata za bezbedno odvijanje aviosaobraćaja.

“Osnovna tema je bila na koji način će se i kod nas odraziti nevreme i ne očekujem da ono bude tako snažno kao što je bilo u Hrvatskoj”, rekao je Ilić, dodajući da će kod nas biti nešto blaže.
Prema njegovim rečima, svi su u pripravnosti s obzirom da je turistička sezona u toku a moglo samo da dođe do manjeg kašnjenja u dolasku i odlasku aviona na beogradskom aerodromu.
STOTINE MUNjA SEVALE U ČAČKUStotine munja sevale su u Čačku pola sata, a bilo je i prekida u snabdevanju strujom, javlja dopisnik RTS-a. U Gornjem Milanovcu otežan saobraćaj, a površinske vode su se izlile u nižim delovima grada.
Izvor: Novosti
The post Stotine munja sevale u Čačku, vetar čupao stabla u Inđiji, požari u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji! (VIDEO) appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.