Radovi na sanaciji i prevenciji na 100 objekata

Izvor: Cafe.ba, 06.Jul.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi na sanaciji i prevenciji na 100 objekata

Od 135 mjera koje je u proteklih godinu dana fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske izdvojio za sanaciju i prevenciju poplava, radovi se trenutno izvode na 100 hidromelioracionih objekata, rečeno je na radnom sastanku ministara u Vladi Srpske i rukovodstava opština Brod, Derventa, Modriča i Šamac.

Na sastanku, kojim je predsjedavala potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić, konstatovano je i da se zajedničkim angažovanjem Vlade, lokalnih zajednica i inspekcijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << organa što hitnije mora rješavati pitanje nelegalne eksploatacije šljunka iz riječnih korita, s obzirom da takav način korišćenja mineralnih sirovina dovodi do ozbiljnih posljedica.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, načelnici opština Brod Ilija Jovičić, Derventa Milorad Simić, Modriča Mladen Krekić i predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da su na području opštine Šamac, koja je od navedenih lokalnih zajednica najviše pogođena prošlogodišnjim poplavama, u toku radovi na sanaciji četiri kanala, a radi se preprojektovanje objekata zaštite ruševne obale.

On je dodao da je za vodoprivredne objekte u opštini Šamac iz Fonda solidarnosti izdvojeno 970.000 KM, od čega je 470.000 KM realizovano, dok je još 500.000 KM odobreno i u toku je izbor izvođača radova.

Prema njegovim riječima, u opštini Modriča za ove namjene iz Fonda solidarnosti izdvojeno je 637.000 KM, a u toku je i realizacija projekata koji se finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke.

Mirjanić je naglasio da se planirani projekti uređenja korita rijeke Bosne u opštini Modriča i korita rijeke Ukrine u opštini Derventa moraju raditi fazno, u dužem vremenskom periodu.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić rekao je da je opština Brod podnijela zahtjev za sufinansiranje izgradnje obilaznice oko Broda ukupne vrijednosti 3, 7 miliona KM, a ova lokalna zajednica finansirala je izradu projektne dokumentacije i njenu reviziju.

On je dodao da je zahtjev za sufinansiranje projekta izgradnje obilaznice, koji uključuje izgradnju dva kružna toka, upućen i Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, s obzirom da se radi o saobraćajnici koja vodi ka graničnom prelazu Brod i čijom izgradnjom bi se smanjile i gužve na graničnom prelazu, a povećala bezbjednost i nesmetanost odvijanja saobraćaja u samom gradu.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić naglasio je vitalni značaj izgradnje obilaznice, jer, kako je rekao, rješava problem carinske ispostave u ovoj opštini, koja se nalazi na lokaciji koja je neprimjerena zbog postojanja dvije škole u neposrednoj blizini i puta koji je potpuno neprilagođen za takvu vrstu djelatnosti.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Radovi na sanaciji i prevenciji na 100 objekata

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2015

BANJALUKA - Od 135 mjera koje je u proteklih godinu dana fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske izdvojio za sanaciju i prevenciju poplava, radovi se trenutno izvode na 100 hidromelioracionih objekata, rečeno je na radnom sastanku ministara u Vladi Srpske i rukovodstava opština Brod, Derventa,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.