Problemi zbog kiše, evakuisane dve osobe

Izvor: RTS, 06.Mar.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi zbog kiše, evakuisane dve osobe

Na zapadu Srbije na snazi je crveni, najviši stepen, upozorenja. Manja izlivanja kod Šapca i Koceljeve. Na Zapadnoj Moravi proglašena vanredna odbrana od poplava. Loznica, Osečina Krupanj i Ljubovija dobili struju. Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti. Neće biti većih poplava kao u maju 2014, kažu u RHMZ.
23.00 - Filmska ekipa, koja je blokirana u Mitrovcu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tari, bezbedna je i nalazi se u paviljonu, rekao je za RTS Boban Stevanović, pomoćnik načelnika sektora za vanredne situacije.  
22.55 - Svi građani Loznice, Osečine, Krupnja i Ljubovije dobili su struju, potvrđeno je RTS-u.
22.20 - Ministarstvo unutrašnjih poslova je večeras saopštilo da uglavnom na zapadu Srbije već ima štete od poplava.
21.00 - Veći deo Ljubovije, prioriteti i centar Loznice dobili struju, saznaje RTS.
20.00 - Dve osobe evakuisane kod Banje Badanja kod Šapca, kaže Predrag Marić i dodaje da timovi za spasavanje obilaze kuće u tom naselju. 
19.30 - Zbog kvara na dalekovodu, bez struje ostali Loznica, Osečina, Krupanj i Ljubovija. U Dom zdravlja u Krupnju poslat je agregat, potvrđeno RTS-u u "Elektromreži Srbije".
18.20 - Sneg pokrenuo klizišta na teritoriji Bajine Bašte, kaže predsednik te opštine Radomir Filipović. 
16.00 - Loznici došlo do manjih izlivanja reka, potoka i kanalnih mreža. Domaćinstva za sada nisu ugrožena. Sve ekipe za odbranu od poplava su na terenu.  
15.15 - Manja izlivanja kod Koceljeve i Šapca. U Topoli preventivno proglašena vanredna situacija, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. 
13.43 - Zbog težine snega koji je pokidao dalekovode, u Priboju je bez struje 1.500 domaćinstava.
13.10 - Na Zapadnoj Moravi proglašena vanredna odbrana od poplava.
11.50 - Manja izlivanja Dumače i Dobrave na nekoliko mesta na teritoriji Šapca.
Obilne padavine tokom dana u Srbiji. Jak sneg veje u Sjenici, na Crnom vrhu. Sneg je na Kopaoniku visok 94, a na Zlatiboru 15 centimetara.

Jaka kiša pada u većem delu zemlje, najviše u Loznici, Valjevu, Beogradu i Smederevskoj Palanci.
Obilne padavine podigle su nivo vode u rekama, pa su manja izlivanja zabeležena na Dumači i Dobravi na teritoriji Šapca
Poslednji podaci govore da nema ozbiljnijih izlivanja vodotokova u Srbiji, niti ugroženosti ljudi i objekata u Srbiji usled padavina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, navodeći da su evakusane dve osobe u naselju kod Šapca.
"Imali smo za sada samo dva evakuisana lica, kod Banje Badanja, put Zavlaka-Šabac. Nekih 30-ak objekata u nebranjenom delu je bilo uslovno rečeno ugroženo, voda je bila 30 centimetara", kaže Marić.
Ističe da timovi za spasavanje iz Beograda obilaze sve objekte u tom naselju, ali da najverovatnije neće biti potrebe za još nekom evakuacijom jer je voda tu u opadanju.
Vodostaj Save kod Šapca prešao je 400 centimetara, pa je na snazi redovna odbrana od poplava. Gradski Štab za vanredne situacije grada naložio je konstantno praćenje situacije.
Komandant Štaba, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da iz VP "Sava" očekuju predlog mera za saniranje izlivanja Dumače i Dobrave.
Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici rečeno je da je, zbog obilnih padavina na teritoriji grada, došlo do manjih izlivanja reka, potoka i kanalnih mreža.
Domaćinstva za sada nisu ugrožena, a nadležni poručuju građanima da nema razloga za paniku.
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović kaže da su organizovani svi prihvatni centri ukoliko se eventualno ukaže potreba za evakuacijom stanovništva.
Na području Koceljeve i Kamenice izlila se Kozarska reka, koja je poplavila poljoprivredno zemljište, kaže direktor "Srbijavoda" Goran Puzović.
Kada su u pitanju vodotoci prvog reda, najugroženija je zapadna Srbija, međutim, najave RHMZ i situacija na terenu govore da će se oni kretati na nivou redovne odbrane od poplava.
Puzović ističe da su džakovi sa peskom podeljeni lokalnim samoupravama koje su tražile od 3.000 do 5.000 džakova, u zavisnosti od procenjenih potreba.

Reka Jasenica preti da se izlije u delu opštine Topola, gde je preventivno proglašena vanredna situacija kako bi se lakše angažovala mehanizacija i preusmerili neki od manjih vodotokova, kaže Predrag Marić.
U ovom kraju kiša od sinoć pada i voda preti okolnim selima ali i Smederevskoj Palanci u koju se sliva. 
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je Tanjugu da je u celom toku Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava.
"Vanredna odbrana nije proglašena zbog trenutnog nivoa Zapadne Morave, već zbog pripravnosti svih vodoprivrednih organizacija koje kontrolišu i osmatraju tok te reke", rekao je Kočović, napominjući da je Ibar ispod granice za odbranu od poplava.
Iako u slivu Zapadne Morave opasnosti od poplava još nema – za svaki slučaj spremno je 10.000 džakova.
Vanredna odbrana od poplava proglašena je u Čačku, ali su vodotokovi koji su prošle godine izazvali najviše problema sada uređeni i ne bi trebalo da bude većih teškoća, kaže načelnica čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović.
Apelovala je na sugrađane da provere da li su kanali pročišćeni, i da ne bacaju u korita nikakav otpad.
Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić rekao je Tanjugu da se situacija u celoj Srbiji veoma intenzivno prati.
MUP je juče saopštio da su svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije u pripravnosti, a posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi.
Vodostaj Kolubare u Valjevu je u porastu, ali je dobro što će kišu zameniti sneg. Iz predostrožnosti, džakovi sa peskom su spremni. 
Problemi sa snabdevanjem strujom 
U užičkom kraju, jak sneg koji neprestano pada od sinoć izaziva povremene kvarove na elektromreži u višim predelima, javlja dopisnik RTS-a.
Trenutno struje nema u zlatiborskim selima Ljubišu, Vodicama, Dobroselici, delu Šljivovice i Semegnjeva, ali su ekipe EPS-a na terenu i očekuje se da će brzo otkloniti kvarove.
Problema ima i u Novoj VarošiPrijepolju i Bajinoj Bašti. Zbog snega su angažovane i sve ekipe Službe za zimsko održavanje puteva, a na kolovozima, posebno u višim predelima, ima i do desetak centimetara snega.
Zbog težine snega koji je pokidao dalekovode, u Priboju je bez električne energije ostalo 1.500 domaćinstava, potvrdio je Tanjugu predsednik te opštine Lazar Rvović.
Bez struje su potrošači u selima Krajčinovići, Bučje, Krnjača i Sastavci. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da otklone kvar.
I u opštini Prijepolje je oko 600 potrošača ostalo bez struje, zbog snežnih padavina u brdsko-planinskom predelu, gde je visina novog snega 30 do 40 centimetara. Struje nema u Aljinovićima, Gostunu, Stranjanima i još u nekim selima.
Obustavljen je i saobraćaj preko Zlatibora za šlepere i kamione s prikolicama. Zbog snega su angažovane i sve ekipe Službe za zimsko održavanje puteva, a na kolovozima, posebno u višim predelima, ima i do desetak centimetara snega. 

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da se vodostaji na više reka kreću oko granica redovne odbrane od poplava, a na nekima od njih će se približiti upozoravajućim nivoima.
Na Savi kod Šapca vodostaj će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, upozorio je RHMZ.
Na Kolubari, Tamnavi, Ljigu i Ubu vodostaji će se kretati "između upozoravajućih nivoa i granica redovne odbrane od poplava".
Na Mlavi i Peku vodostaji će u petak "prevazići granice redovne odbrane od poplava, a na Timoku će se kretati ispod granica redovne odbrane od poplava".
Na Drini, Limu i Jadru vodostaji će do petka dostići upozoravajuće nivoe, naveo je RHMZ na svom sajtu.
Na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će se "približiti granicama redovne odbrane od poplava".
Na gornjem toku Zapadne Morave, kao i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama danas i sutra "vodostaji će se približiti upozoravajućim nivoima".
Na Tamišu kod Jaše Tomića i na Neri kod Kusića vodostaji će biti u granicama redovne odbrane od poplava, a "na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja".
Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je Štab za vanredne situacije utvrdio mere delovanja na osnovu upozorenja RHMZ-a i apelovao je na građane da ne šire paniku, jer u ovom trenutku ne postoji opasnost od poplave u Obrenovcu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.