Poplavljeno 16 kuća oko Aleksinca (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 31.Mar.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplavljeno 16 kuća oko Aleksinca (FOTO, VIDEO)

Izlivanjem Južne Morave poplavljeno 16 kuća u aleksinačkim selima Vitkovac i Donji Ljubeš, izjavio je danas direktor Vodoprivrednog centra "Morava" Dragoljub Miljojković.

Foto: screenshot/ You Tube

On je precizirao da je od juče nivo vode na toj reci u opadanju.

Južna Morava usporava tok prema ulazu u prirodni tesnac Stalaćke klisure i to je razlog prelivanja u gornjem toku prema aleksinačkom ataru, kazao je Miljojković Tanjugu.

Odbrambeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bedem na levoj obali Južne Morave u aleksinačkom delu nije završen i taj projekat je kandidovan za odobravanje kod Svetske banke za ovu godinu, rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković rekao je Tanjugu da je u toj opštini proglašena vanredna situacija i da je uz petnaestak kuća u Vitkovcu i Donjem Ljubešu poplavljen veliki deo poljoprivrednog zemljišta.

Stanje je danas bolje, Južna Morava je u opadanju i u odnosu na jučerašnji nivo od 4,14 metara voda je pala jutros na 3,46 metara kod mosta na Južnoj Moravi kod Aleksinca, kazao je Stanković.

On je napomenuo da se prati sutacija na terenu i da će se u skladu sa vremenskom prognozom preduzimati mere za odbranu ugroženog područja.

Vitkovac i okolina na levoj obali Južne Morave bila je poplavljena i aprila 2010. godine kada je pričinjena znatna materijalna šteta.

Zbog izlivanja Južne i Zapadne Morave na području kruševčke opštine poplavljeno je više od 400 hektara poljoprvirednog zemljišta, a i danas je najkritičnije u selu Đunis gde neprestalno dežuruju nadležne službe.

Nivo Južne Morave, koja je poplavila tridesetak objekata i dovela do prekida saobraćaja u Đunisu, od jutros opada i manji je za desetak santimetara u odnos na jutros u 04.00 sata kada je iznosio 627 cenitmetara, rečeno je Tanjugu u kruševačkom Gradskom štabu za vanredne situacije.



Predstavnici štaba, Sektora za vanredne situacije, saobraćajne polcije i ekipe lekara dežurali su tokom cele noći, a svi su i sada na terenu, rekao je Tanjugu zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Dušan Todorović.

On je naveo da je jedna osoba iz Đunisa zbog zdravstvenih problema juče prebačena u Zdravstveni centara, a bilo je još sedam evakuacija, odnosno premeštanja ljudi iz poplavljenih objekata u druge do kojih voda nije stigla.

Todorović je rekao da je u Đunisu i okolini, zbog izlivanja Južne Morave poplavljeno oko 120 hektara oraničnih površina dok je, zbog izlivanja Zapadne Morave, u drugim krajevima kruševačke opštine pod vodom oko 300 hekatra zemljišta.

Levo i desno od obala Zapadne Morave u naseljenim mestima Bela Voda, Kukljin, Jasika, Gavez, Šanac, Čitluk, Bivolje i Makrešane došlo je do izlivanja i poplavljeno je oko 320 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Zbog izlivanja reke Južne Morave i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za sve kategorije vozila kod Djunisa, saopštio je ranije danas Auto moto savez Srbije (AMSS)
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.