Poplave: najkritičnije u Obrenovcu

Izvor: Politika, 25.Jun.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave: najkritičnije u Obrenovcu

BEOGRAD – Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas Tanjugu da se situacija u područjima ugroženim poplavama u Srbiji normalizuje, pre svega na teritoriji Šapca i Uba, ali da je i dalje najkritičnije stanje u Obrenovcu.

I pored činjenice da vodostaj reke kod Obrenovca opada, nije moguće ljude, koji su evakuisani vratiti kući i 30-tak osoba i dalje će ostati u hotelu, u kojem su sada smeštene, dok se voda u potpunosti ne bude vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tokove, rekao je Marić.

On je istakao da pripadnici Sektora za vanredne situacije obilaze kuće, dostavljaju hranu i vodu onima koji nisu želeli da se evakuišu.

Marić je objasnio da nadležne ekipe na sporadičnim mestima crpe vodu i u Novom Sadu, gde ima podzemnih voda, a da se u ostalim mestima situacija stabilizuje i da vodostaj opada.

Marić je naveo da je na području Uba jedan lokalni put poplavljen i u prekidu kod osnovne škole u mestu Crvena Jabuka i da je tu u toku crpljenje vode.

On je rekao da se ne očekuju veće kiše do subote, posle čega bi u nedelju i ponedeljak ponovo moglo biti padavina.

Prema procenama, te padavine ne bi trebalo da budu jačeg intenziteta, ali poučeni primerom prethodnih dana Sektor za vanredne situacije za područje Beograda i Srbije jedinice stavio u stanje pripravnosti i pratiće se situacija na teritoriji cele Republike.

Komandant Gradskog štaba za elementarne nepogode Branko Smiljanić rekao je danas Tanjugu da se izlila reka Peštan u okolini Obrenovca, gde je poplavljena velika površina zemljišta i gde se nalazi vatrogasna jednica MUP-a Srbije.

Smiljanić je naveo da se očekuje povlačenje vode i izrazio nadu da nove kiše neće stvarati probleme i da opština Obrenovac pomaže svima kojima je na tom području potrebna pomoć.

On je istakao da su ekipe „Beogradvoda” prošle noći intervenisale i u vodotoku kod Kolubarskog bazena, gde je, takođe, reka nadošla i uspešno očistili korito „kako ne bi došlo do zagušenja”.

U Beogradu nadležne ekipe i dalje rade na prostoru između Beogradskog sajma i mostova i prema najnovijim izveštajima, očekuje se „blago smirivanje”, kaže Smiljanić.

On je rekao da je „grad dobro branjen” i da „ima određenih problema” u opštini Zemun, u delu naselja Plavi horizonti, Altina i Šangaj, gde se crpi voda, dok je na Adi Ciganliji situacija već sanirana i gde, takođe, pumpe neprekidno rade.

Smiljanić je rekao da bi vodostaj Save i Dunava, za dan ili dva trebalo da opada, ali da su danas najavili nove kiše i pljuskove i da će se tek pokazati kako će se eventualne padavine odraziti na vodotokove.

On smatra da se izlivanje reke kod Obrenovca dogodilo, jer je to nebranjeno područje, na kome nema nasipa i gde se ono često i događa, a da su u Beogradu svi delovi pod kontrolom, tako da se ne očekuju veći problemi, kao što ih ni dosad nije bilo.

Smiljanić je podsetio da je ponovo proglašena vanredna odbrana od poplava, tako da su nadležne ekipe 24 sata prisutne na terenu i da se, zasad, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno i ne bude novih padavina, ne očekuju veći problemi.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 2. jula tokom većeg dela perioda očekuje se promenljivo oblačno, pre podne sa dužim intervalima sunčanog vremena, a posle podne i uvece sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

U nedelju i u ponedeljak pre podne očekuje se nešto više oblačnosti, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Temperatura će biti u manjem porastu, u intervalu od 23 do 26 stepeni, a od srede do petka prognozira se pretežno sunčano i toplije.

----------------------------------------------

Marković: 40 miliona dinara za ugrožena područja

BEOGRAD – Vlade Srbije izdvojiće 40 miliona dinara za interventnu pomoć opštinama koje su pretrpele štete u poslednjim nepogodama, najavio je danas ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markovih tokom posete opštini Osečina. Marković je sa čelnicima opštine Osečina obišao poplavljena područja i najugroženije porodice i objasnio da će sredstva biti izdvojena iz budžeta ministarstava za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za finansija.

Vlada će nastaviti da prati situaciju na poplavljenim područjima, a detaljna procena štete uslediće narednih dana, navedeno je u saopštenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tanjug

-------------------------------------------------------

Žrtve poplava osloboditi plaćanja naknada za odvodnjavanje

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je danas da će Vladi Srbije predložiti da vodoprivredna preduzeća oslobode plaćanja naknada za odvodnjavanje poljoprivrednike kojima je poplavljeno više od trećine oranica.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, koje je objavljeno nakon posete ministra poplavljenim područjima u opštinama Nova Crnja, Žitište i Sečanj, navodi se da će taj predlog biti predstavljen na sledećoj sednici Vlade Srbije.

Kako se navodi, Dragibn će predložiti da upravni odbori javnih vodoprivrednih preduzća Srbijavode, Vode Vojvodine i Beogradvode, donesu odluke da se fizička lica kojima je potopljeno više od trećine poljoprivrednog zemljišta, oslobode plaćanja naknade za odvodnjavanje u 2010. godini.

Istaknuto je da je predlog posledica procene ekonomskih mogućnosti poljoprivrednih proizvođača, korisnika sistema za odvodnjavanje, kao i šteta nastalih od velikih poplava.

Beta

objavljeno: 25/06/2010
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poplave u Srbiji

Izvor: RTV Pink, 25.Jun.2010

Marić: Situacija se normalizuje, najkritičnije u Obrenovcu. . . Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas Tanjugu da se situacija u područjima ugroženim poplavama u Srbiji normalizuje, pre svega na teritoriji Šapca i Uba, ali da je i dalje najkritičnije...

Nastavak na RTV Pink...

STOTINE KUĆA POD VODOM

Izvor: Kurir, 26.Jun.2010, 09:47

Normalizuje se situacija u poplavljenim područjima u Srbiji. I dalje najugroženiji Obrenovac, Ub, Loznica, Kraljevo, Čačak ..BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio je juče Tanjugu da se situacija u područjima ugroženim poplavama normalizuje, ali da...

Nastavak na Kurir...

Voda se povlači, šteta ogromna

Izvor: S media, 26.Jun.2010

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da se situacija u područjima ugroženim poplavama u Srbiji stabilizuje, ali da je u Obrenovcu i dalje odredjen broj kuća pod vodom. .."U mestima Poljane i Draževac u blizini Obrenovca ostalo je oko 20 kuća pod vodom,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.