Pomogle brojne firme iz Inzbruka

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jul.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomogle brojne firme iz Inzbruka

Članovi srpske pravolsavne omladine iz Inzbruka SPOJI neumorni su kad je reč o humanitarnoj pomoći ugroženima u majskim poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj. Kao što su obećali, akciju su nastavili i tokom letnjih meseci.

Vladimir Vlajić (prvi zdesna) ispred kamiona firme CWA Transporte kojim je dostavljena pomoć

Sa meštanima u šamcu: Aleksandar Rogić (sa zastavicom) i vozač Miloš Nikodijević

 

Poseta crkvi Lazarici

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Dok su se na carini Kruševac završavala neophodna papirologija, članovi SPOJI su iskoristili slobodno vreme da posete Lazarev grad i crkvu Lazaricu u Kruševcu.

Humanitraci iz Inzbruka su imali i prijatan susret sa protom Dragim Veškovcem i sveštenstvom u sedištu eparhije Kruševačke.

Predstavnici Srpske pravoslavne omladine SPOJI Inzbruk su tom prilikom primili blagodarnicu episkopa kruševačkog Davida.

U Šamac je nekoliko dana kasnije odvezen pun kombi sa 1.000 litara vode, 350 kilograma testenina i 285 manjih i većih paketa u kojima su bili sapun, šampon, deterdžent, sredstva za čišćenje, gumene čizme i rukavice, toalet-papir, pampers pelene, sredstva protiv insekata, papirne rolne za čišćenje, lopate, baterijske lampe, radna odela, metle, konzervisana hrana, oprema za bebe, ćebad i posteljina. Vrednost ove robe bila je 5.500 evra.

Pomoć koja je dostavljena žrtvama poplava u selu Grabovac kod Trstenika proizvedena je u preduzeću Bellutti Planen GmbH iz Inzbruka, čiji je vlasnik Artur Beluti pokrenuo proizvodnju 175 dušeka i 464 ćebadi za žrtve poplava u Srbiji. Uz to su mu se pridružila i partnerska preduzeća, pa je tako svu pomoć besplatno sa predstavnikom SPOJI odvezlo preduzeće CNjA Transporte iz Tauera kod Inzbruka, čiji je vozač tom prilikom bio Jozef Buričić, član kluba Točak iz Inzbruka. Preduzeće Eurofoam ustupilo je 50 specijalnih sunđera za proizvodnju dušeka.

Što se tiče pomoći koja je dostavljena Šamcu, veći deo tog sadržaja sastoji se od pomoći koju je donirala firma Lagerhaus : gumene čizme, lopate, baterijske lampe, radna odela i sredstva protiv insekata, dok je firma Rehajs donirala 350 kilograma testenina.

 

Pomoć za žrtve poplava u Šamcu je takođe sakupljena uz podršku firme DON travel iz Vergla koja je donirala pre svega sredstva za higijenu, dezinfekciju i pokućstvo, kao i firma Holu koja je donirala deterdžent, sredstva za dezinfekciju, sapun, šampon i slično.

U Trsteniku su dobrotovre iz Tiorla dočekali otac Srđan i đakon Danijel. Nakon toga su svi zajedno otišli u selo Grabovac gde su žrtvama poplava uručili nove dušeke i ćebad za decu i odrasle. Ukupno su pomogli 71 porodici. Tu su posetili i manastir Ljubostinju. Sestrinstvu manastira su ostavili pomoć, a zatim nastavili ka Trsteniku gde su im za sam kraj akcije otac Srđan i đakon Danijel pokazali trsteničku crkvu, koja je najveća u kruševačkoj eparhiji.

Slično je bilo i prilikom dostave pomoći Šamcu. Na graničnom prelazu neophodna procedura je rešena relativno brzo, posle čega su se uputili ka srpskoj pravoslavnoj crkvi u Modriči, gde ih je ponovo, kao i prilikom prošle posete Republici Srpskoj, dočekao otac Goran Panjkov, koji je dokumentovao primljenu humanitarnu pomoć u ime srpske pravoslavne crkve u Šamcu.

Otprilike je svaka familija dobila istu količinu pomoći, a pomogli su preko 50 porodica. Za dostavljanje humanitarne pomoći za Šamac potrošena su 334 evra za transport.

 

Nastavak akcije

Donacija za žrtve poplava u Srbiji i Republici Srpskoj trajala je dva meseca. Završena je 16. jula 2014. godine, ali ako neko želi i dalje da donira za žrtve poplava, to će naravno biti moguće. Ukupno je do završetka sakupljeno 15.653,13 evra. Očekuje se uplata donacije u visini od 3.000 evra od humanitarne žurke koju je organizovala diskoteka Aftershave iz Inzbruka, kao i još nekoliko manjih najavljenih donacija.

- Od prikupljenih donacija je izdvojeno 1.713,39 evra za troškove transporta sedam humanitarnih pošiljki čija je ukupna vrednost iznosila 75. 445,36 evra, a koje smo dostavili Smederevskoj Palanci, Modriči, Paraćinu, Trsteniku i Šamcu. Uz božju u pomoć, moći ćemo sa 17.000 evra prikupljenih donacija da nastavimo humanitarnu akciju za žrtve poplava u Srbiji i Republici Srpskoj tokom letnjeg perioda. Planirano je da pomognemo desetak porodica iz Srbije i Republike Srpske. Tim, najugroženijim porodicama ćemo kupiti građevinski materijal, belu tehniku, krevete i drugu pomoć - naglasio je predsednik SPOJI-a Vladimir Vlajić.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.