Pomoć poplavljenim gazdinstvima

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Okt.2014, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć poplavljenim gazdinstvima

Poljoprivredna gazdinstva koja si pretrpela ogromne štete tokom nedavnih poplava, mogu da računaju na konkretnu podršku Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO).

Predstavnici Organizacije za poljoprivredu i hranu boravili su danas u Kragujevcu, gde je na prostoru skladišta u naselju Ilina voda (ul. Milice Miljojković) otpočela distribucija stočne hrane za 63 domaćinstva koja su pretrpela štete >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u majskim poplavama na području Kragujevca.

Poljoprivrednici će moći da podignu po osam džakova, odnosno 320 kilograma stočne hrane. Ovu pomoć Ujedinjenih nacija i Evropske unije primiće ukupno 6.800 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, a kragujevac je prvi grad odakle je započeta distribucija pomoći. Bitno je napomenuti da je stočna hrana koja se isporučuje poljoprivrednicima kupljena od domaćeg proizvođača, po završetku javnog tendera.

Danas imamo sreću da je grad Kragujevac prvi primalac ove donacije i da će naših 63 poljoprivrednih domaćinstava dobiti pomoć kao nadokandu štete od nedavnih poplava. Grad Kragujevac, odnosno Odeljenje za poljoprivredu je u saradnji sa FAO organizacijom sačinilo spiskove uz pomoć šefova mesnih kancelarija i predsednika saveta mesnih zajednica i ta pomoć je namenjena sitnijim poljoprivrednim domaćinstvima. Od ponedeljka ćemo krenuti sa distribucijom i isporukom po spiskovima. Poljoprivredni proizvođači su sa područja oštećenih poplavama, a to su 43 seoska područja koja su imala štetu - kaže Ljiljana Petrićević, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i uređenje voda.

Uručenju donacije prisustvovao je Radžendra Arjal, FAO koordinator za vanredne situacije koji se istakao zadovoljstvo kako saradnjom sa Vladom Republike Srbije tako i sa lokalnim partnerima na terenu, u ovom slučaju, gradom Kragujevcom. On je istakao da organizacija koju predstavlja FAO pruža neophodnu podršku oporavku malih porodičnih gazdinstava koja su pretrpela štetu na poljoprivrednim kulturama tokom poplava. Pomoć u stočnoj hrani predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansiraju EU, Vlade Austrije i Belgije, Fond UN za pomoć pri vanrednim situacijama CERF i Organizacija za poljoprivredu i hranu FAO.

Sve aktivnosti sprovode se u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i lokalnim samoupravama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.