Paneli protiv poplava u S. Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2015, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paneli protiv poplava u S. Mitrovici

Sa Vodama Vojvodine Sremska Mitrovica će konkurisati za međunarodna sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na uzvišenju odbrambenog nasipa kraj Save, odnosno za postavljanje montažno-demontažnih panela u dužni od dva kilometra na gradskom keju, izjavio je za RTV gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Po njegovim rečima, na gradskom području postoje četiri neuralgične tačke na odbrambenim nasipima koje treba sanirati tokom proleća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jedna je kod Drvnog kombinata u Laćarku, druga je kod Naselja Stari most, treća je Ulica Svetozara Miletića gde su tokom majskih poplava pravljeni „bunari“ da bi se sprečio prodor vode kroz staru kanalizaciju i četvrta lokacija je kod Restorana "Brioni" gde je voda takođe prolazila kroz stare vodove kanalizacije. I taj deo treba sanirati u „nožici“ nasipa.

"Montažno-demontažni paneli treba da budu postavljeni na gradskom keju od Starog mosta do pešačkog mosta na krivini reke koja je bila najugroženija tokom poplava. U ovom poslu najvažnije je dobro uraditi pripremne radove da bi se ankeri ugradili u telo nasipa tako da ne oštete nasip kada se ploče postave",  navodi Nedimović

Od ostalih kritičnih mesta, problem je jedna lokacija u Bosutu, tačno naspram škole, a što se tiče odbrambenog dela na desnoj, mačvanskoj obali, između Ravnja i lokacije Banov brod treba da počne izgradnja zemljanog nasipa. Ovaj nasip je uvršten u program obnove i očekuje se da će taj posao završiti ove godine, a za to su nadležne „Srbijavode“.

Nedimović posebno ističe da su lanjske poplave pokazale i, kako je rekao, „dosta konfuznu situaciju s apsekta mehanizama odlučivanja i delovanja Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

"Lane se, naročito nakon poplava, videlo da postoji dosta problema, posebno u delu kada je trebalo sanirati troškove koji su nastali tokom odbrane" – rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice.

On je podsetio i da je nerešena situacija sa podizanjem privremenih nasipa oko sela gde je postojao problem sa uzurpacijom zemljišta.

"Mi nismo mogli da čekamo da neko reši ovaj problem. Iako to nije naša nadležnost, grad se aktivno uključio u rešenje ovog prolema i mi ćemo servisirati obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima iz Bosuta i Sremske Rače", naglasio je Nedimović.

On je najavio i uređenje atarskih puteva koji su uništeni tokom lanjske odbrane od poplava, ali i sanaciju igrališta koja su uništena podzemnim vodama, te uređenje kanalske mreže drugog reda. Ovo je posebno značajno za Noćaj, Bosut, Sremska Rača, ali i za stambeno naselje Blok B u Sremskoj Mitrovici gde prolazi kanal Čikas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.