PREVARENA ŽRTVA POPLAVE: Velja Ilić mi srušio kuću, pa se sad pravi blesav

Izvor: Kurir, 10.Feb.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVARENA ŽRTVA POPLAVE: Velja Ilić mi srušio kuću, pa se sad pravi blesav

Nakon bujice je došao i rekao da se moj objekat sravni i da se izgradi nov. Do temelja su ga uništili, a onda tvrdili da nemam pravo na pomoć, kaže Dragan Kolundžić.

BEOGRAD - Prema zapisniku koji je napravilo Ministarstvo za vanredne situacije, na čijem je čelu Velimir Ilić, Draganu Kolundžiću iz Tekije, nakon katastrofalne bujice koja je zadesila to mesto 15. septembra 2014, srušena je kuća jer je pretrpela ozbiljna oštećenja!

Međutim, iako Ilićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odluka predviđa izgradnju novog objekta, to se nije desilo jer je naknadno ustanovljeno da Kolundžić navodno tu ne živi! Kako Kolundžić kaže, nakon stravične nepogode koja je zadesila naselje, Ilić je obišao unesrećene meštane i obećao im pomoć.

Na licu mesta... Velja Ilić u Tekiji u septembru 2014.

Dovodio svedoke

- Kad je bio kod moje kuće, rekao je da je toliko urušena da treba da se u potpunosti sruši i izgradi nova. Na osnovu zapisnika koji je potpisalo to ministarstvo, krizni štab opštine Kladovo doneo je odluku da se kuća ruši. Došla je vojska i to je urađeno. Nekoliko dana kasnije u opštini sam podneo molbu da mi se izgradi nova, kao što je i bilo predviđeno zapisnikom, međutim, tu započinje drama - ističe Kolundžić, koji tvrdi da je u toj kući živeo skoro deset godina, to jest otkako je otišao u penziju, dok je kuću u Pančevu, na koju se vodi, ustupio ćerki.

Kako navodi, u prvobitnoj odluci opštine traženo mu je da dostavi izjave dva svedoka koji će potvrditi da u Tekiji redovno boravi, što je on i uradio.

- Uprkos tome, odbijen sam u decembru 2014. Na to sam uložio žalbu, uz koju sam dostavio izjavu 35 svedoka. Žalba je usvojena, ali je zahtev za izgradnju svejedno odbijen - navodi Kolundžić, koji kaže da je pokušao da stupi u kontakt sa svim političarima koji su obilazili Tekiju nakon katastrofe, slikali se pored utučenih građana i obećavali pomoć.

- Pokušao sam u više navrata da stupim u kontakt s Ilićem, koji je prvi i rekao da kuća treba da se ruši. Išao sam čak u njegovu stranku u Čačku da ga tražim, ali je sve bilo bezuspešno. Isto kao i u slučaju funkcionera SNS Zorana Babića, koji je takođe dolazio u Tekiju, obećao mi pomoć i rekao: „Evo ti moj broj telefona. Zovi me kad god hoćeš. Reci šifru ‚pored crkve‘ i znaću o kome se radi“. Iako je to lepo zvučalo, kad god sam ga pozvao, govorio mi je da je u Skupštini, ili na slavi... Uvek je bio u nekoj gužvi. Bio je i Vučić nakon nesreće dva puta, rekao je da će doći u decembru 2014. da vidi šta je urađeno, međutim, to se nije desilo - navodi Dragan.

Katastrofa... Voda nosila sve pred sobom

Plaća porez na ruševinu

On kaže da je neverovatno da su mu nadležni srušili kuću, pa tek onda doneli odluku o tome ko ima, a ko nema prava na izgradnju nove.

- Novčanu pomoć od 150.000 i 200.000 dinara dobijali su mnogi koji nisu ni imali štetu, dobijali su čak i podstanari koji nisu prijavljeni. Da sam znao da nemam prava, nikad im ne bih dozvolio da mi ruše kuću. Jeftinije bi mi bilo da sam je sam popravio nego da je gradim celu od temelja - zaključuje Kolundžić.

A da apsurd bude veći, stiglo mu je rešenje da plati porez za kuću koja je srušena. U opštini Kladovo su obećali da će nam odgovore dostaviti tokom jučerašnjeg dana, dok se Zoran Babić nije javljao na telefon.

Bivši predsednik opštine

ŽELEO SAM DA MU POMOGNEMO

Radovan Arežina (SPS), koji je u to vreme bio predsednik opštine Kladovo, tvrdi da je kuća srušena na, kako kaže, intervenciju Velimira Ilića.

- Ilić je na licu mesta rekao da kuća treba da se ruši i potpisao zapisnik. Pored toga, Skupština opštine Kladovo je odluku o tome ko ima prava donela tek naknadno, to jest kad je od Vlade stigla preporuka da se primeni isti sistem kao za majske poplave. Mislim da je nepošteno da čovek ovako ostane bez kuće, i ja sam, pre nego što sam smenjen, želeo da predložim da mu pomognemo, jer bismo desetak hiljada evra mogli nekako da prikupimo.

Autor: Ružica Kantar,Jelena Pronić,Foto: Zorana Jevtić,Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.