Otvoren Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope

Izvor: Studio B, 27.Nov.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je međunarodni Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope, koji se pod sloganom „Ka zajedničkoj platformi za jačanje preduzetništva" održava u beogradskom hotelu „Crowne Plaza".

Siniša Mali je, poželevši dobrodošlicu gostima, istakao da Beograd nudi dobre mogućnosti za svakoga, bez obzira na nacionalnost, veru ili rasu i da predstavlja mesto u kome se realizuju neke od najvećih investicija u regionu. On je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Beograd nastavlja uspešno da se razvija, uprkos ekonomskoj krizi koja traje od 2008. i katastrofalnim poplavama koje su Beograd i Srbiju zadesile 2014. godine.

- Beograd danas ima projekte javno-privatnog partnerstva u oblastima upravljanja otpadom, otpadnih voda, javnog transporta, saobraćajne infrastrukture, obnovljive energije i energetske efikasnosti. Svedoci smo do sada nezabeleženog interesovanja investitora i radujemo se da im izađemo u susret u okvirima našeg zakonodavstva - rekao je Siniša Mali, prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik je posebno naglasio značaj projekta „Beograd na vodi", vrednog 3,5 milijardi evra. Pored tog projekta u Beogradu hotele otvaraju poznati lanci poput „Crown Plaza", „Radisson", „Mariott", „Hilton", „W Hotel" i drugi, a „Air Serbia" kao nacionalni avio-prevoznik ostvaruje sve bolje finansijske rezultate.

- Ali nije uvek bilo tako jer je pre svega godinu i po dana naš budžetski deficit, koji smo nasledili od prethodne gradske vlasti, iznosio je 20 odsto. Gradeći tim mladih profesionalaca koji su posvećeno radili, uspeli smo da ga prepolovimo i čvrsto verujem da je upravo to razlog našeg uspeha, jer mladi uvek sa sobom donose razvoj i napredak. Beograd zato čini sve napore da snove mladih pretvori u realnost. Ove godine smo otvorili Naučno-tehnološki park na Zvezdari, a sledeće ćemo aktivirati program finansijske pomoći za 20 najboljih kompanija - istakao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je podsetio na reči Lija Kuana Jeuja, čoveka koji je izgradio Singapur - ako odlučim da je nešto vredno uraditi, ugradiću u to svoje srce i svoju dušu.

- Uradio sam upravo to i moje srce i duša su ugrađeni u Beograd. Napravio sam od njega grad kranova i dizalica. Moj tim uspešno je izmenio izgled grada i to radi i sada, dok razgovaramo. Ne bojimo se problema, već se sa njima suočavamo. Dakle, budite hrabri kao Beograd, sledite svoje snove i ostvarite svoje ciljeve - rekao je Siniša Mali, otvarajući Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope.

Samit je zamišljen kao mesto okupljanja svih činilaca iz regiona koji mogu doprineti rešavanju problema nezaposlenosti (posebno nezaposlenosti mladih) otvaranjem novih radnih mesta, kao i ostvarivanju ekonomskog rasta i regionalne saradnje usponom mladih (RISE of youth), pri čemu je RISE skraćenica za radikalno inoviranje za održivu ekonomiju (Radical Innovation for Sustainable Economy).

Pored istaknutih mladih lidera iz regiona, samit okuplja i velike kompanije i investitore kao nosioce krupnog kapitala, mala preduzeća i startapove, nosioce inovacija u vidu naučnih i tehničkih instituta, vladin, obrazovni i nevladin sektor.

U okviru samita biće organizovani brojni paneli, okrugli stolovi, radionice i predavanja, na kojima će, između ostalog, strani biznismeni predstaviti primere dobrih praksi, a biće reči i o rizičnom kapitalu, investicionim fondovima, povezivanju poslovne i akademske zajednice, ulozi politike u poslovanju, kao i o tome kako inspirisati mlade u periodu tranzicije.

Skup je organizovalo udruženje „Mreža za poslovni razvoj", a partneri na samitu su Grad Beograd, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ambasada SAD-a, Kancelarija UN u Beogradu, Škola za mlade lidere predsednika Makedonije, Srpska grupa Trilateralne komisije, Unija poslodavaca Hrvatske, Svetska banka i Vorton (Whorton) biznis škola preko programa „Ideje za akciju".

Učesnike samita pozdravili su predsednica Organizacionog komiteta Marija Jelić, predsednik Srpske Trilateralne komisije Jovan Kovačić i savetnik predsednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.