Opšta ofanziva na komarace

Izvor: RTS, 21.Avg.2014, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opšta ofanziva" na komarace

Nadležni poručuju da se protiv komaraca bore svim sredstvima - iz vode, vazduha i sa kopna. Najezda je, međutim, Pančevu donela vanrednu situaciju. Građanima najviše muke zadaju kućni komarci jer ubod svrbi, a prenose i virus Zapadnog Nila.

Zdenka Miljković iz Gradske uprave ukazuje da je kritična brojnost komaraca iznad 150, a da ih je na većini mesta 400,500, 800, 900, 1000.

"Na dva mesta smo imali 3.000 i na jednom 3.500 komaraca u klopci", kaže Miljkovićeva.U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvi red odbrane od tih dosadnih insekata staju lokalne samouprave. Zbog poplava, i Republika je oformila tim. Vremenski uslovi im ne idu na ruku. Zbog padavina i visokih temperatura, neretko mogu samo da uništavaju larve.

"Larvicidni tretman se zaista u velikom broju gradova ukljujučujući i Beograd sprovodi u kontinuitetu i zahvaljujući tom kontinuiranom larvicidnom tretmanu postižemo dobre rezultate što zaustavljamo biološki ciklus razvoja", objašnjava Milutin Đorđević iz Vladinog tima za suzbijanje komaraca.

Građane najviše nerviraju tzv. kućni komarci. Ima ih najviše, ujed svrbi, prenose groznicu Zapadnog Nila. Od aprila, proveravalo se ima li prenosnika u 26 mesta. Ustanovljeno je da ih ima u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Na sreću, manje nego prethodnih godina.

"Ove godine imamo značajan pad obolelih. Do sada je registrovano 10 slučajeva obolevanja i registrovana su dva smrtna slučaja kod starijih osoba", kaže Bojana Grgić iz Instituta "Batut".

Nadležni, međutim, nisu svemogući. Problem prave i nemarni građani. Na primer, samo iz jedne čaše vode za pet dana izlegne se 200 komaraca.

Zamislite koliko ih se namnoži iz neočišćenog dvorišnog bazena, oluka ili neke divlje deponije.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Opšta ofanziva" na komarace

Izvor: RTS, 21.Avg.2014

Nadležni poručuju da se protiv komaraca bore svim sredstvima - iz vode, vazduha i sa kopna. Najezda je, međutim, Pančevu donela vanrednu situaciju. Građanima najviše muke zadaju kućni komarci jer ubod svrbi, a prenose i virus Zapadnog Nila...Zdenka Miljković iz Gradske uprave ukazuje da je kritična...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.