Oni su naša vojska najjača

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su naša vojska najjača

Tanja i Milivoj Šiljegović sa petoro dece, od kojih je četvoro školske, žive u poplavljenom prijedorskom naselju Gomjenica. Od maja do avgusta dva puta im je voda došla do grla. Godinama stanuju u improvizovanom objektu koji niti je šupa, niti vikendica, jer gradnju kuće, koju su davno počeli, nikako da završe, a i kako bi kad su u ovim teškim vremenima oboje nezaposleni. A deca rastu treba ih školovati, treba ih negovati kao najlepše cveće... Žive od 105 KM (50 evra) dečjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dodatka, a samo autobuske karte za troje dece koštaju ih mesečno 75 evra.

Vredni i skromni: Porodica Šiljegović

 

- Radila sam u fabrici za preradu voća Prijedorčanka dok je bilo potrebe za sezonskim radnicima na branju jagoda i višnji. Nešto sam zaradila i opet sam pitala da li mogu da radim u pilani, slagaću drva, šta ću, moram se boriti za svoju decu kako da im obezbedim bar deo onog što im treba, moram ih spremiti za školu - zabrinuto kaže majka Tanja, koja je nakon četiri kćerke dobila sina i ispunila svoju veliku želju.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Najstarija kćerka Tatjana (18) je u trećem razredu Srednje medicinske škole u Prijedoru i vukovac je. Ona zajedno sa dve mlađe sestre, Vedranom (16) i Jovanom (14), već sedam godina trenira tekvondo i zajedno su osvojile mnogo zlatnih i srebrnih medalja u ovom sportu. Tatjana ima još jednu sestru Nevenu (9) i najmlađeg brata Luku od 18 meseci. Iako bukvalno žive u šupi i odrastaju u neuslovnom prostoru, ova deca su dobri đaci, lepo vaspitani, čisti i uredni. Svako od njih ima svoje maštarije: najstarija Tatjana ima veliku želju da studira medicinu, a da li će to i da joj se ostvari, neće nažalost zavisiti samo od njenih dobrih ocena i truda, već od novčanih mogućnosti ove porodice.

 

Muzika ili sport

- Žao mi je što nisam mogla da nastavim sa muzičkom školom i sviranjem flaute, ali morala sam da napravim izbor između muzike i sporta. Svaki sat mog vremena je maksimalno iskorišćen. Internet ne volim kao moji vršnjaci, više uživam u čitanju raznovrsnih knjiga - kaže Tatjana koja nema nikavih posebnih želja. Zadovoljna je i onim što ima, pa čak i kada raspust provodi radno, čisteći poplavljene prostorije.

  Odlikašica: Tatjana Šiljegović

 

- Htela bih da budem doktor, da ostanem u svojoj zemlji, da se brinem za porodicu i za moje komšije, da lečim malu decu, da obilazim stare i nemoćne - kaže Tatjana svesna da je njena želja na dugom štapu. Jer njenu porodicu muče i razne druge brige: dodatni izdaci za ionako prazan novčanik su neravni zubi 16-godišnje Vedrane zbog kojih mora nositi proteze koje koštaju 400 KM. ali i nedavno otkriće da je 14-godišnjoj Jovani, naglo izrasloj, počela da se krivi kičma zbog čega već mesec dana leži u Trapistima kod Banjakuke na terapijama i vežbama.

 

Kontakt

Ukoliko neko od naših humanih čitalaca odluči da stipendira Tatjanu Šiljegović kako bi lakše maturirala u Srednjoj medicinskoj školi i upisala željeni fakultet, kontakt sa ovom porodicom koja stanuje u Ulici Ive Andrića 180, Gomjenica Prijedor, mogu da ostvare putem fiksnog telefona: 00387 52 371 070 ili na mobilni: 00387 65 073 862. Naravno, i "Vesti" su vam uvek na usluzi.

- Jovana će tri godine morati da nosi kalup za ispravljanje kičme, a Vedrani, čim zaradim prvi novac, ima da kupim aparat za ispravljanje zuba - nabraja majka Tanja i s ponosom dodaje da se diči svojom decom.
Pogledaj vesti o: Poplave,   Dečji dodatak,   Isplata dečijih dodataka

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.