Novo ruho Jamene

Izvor: RTS, 16.Maj.2015, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ruho Jamene

Selo Jamena, u kojem je 18. maja za samo dva sata voda potopila više od 250 domova, posle godinu dana, zahvaljujući donatorima, izgleda potpuno drugačije.
Porodica Milošević, kojoj je poplava za tren uništila dom, nikada neće zaboraviti borbu sa bujicom i evakuaciju, ali ni solidarnost dobrih ljudi, zahvaljujući kojima sada žive bolje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Da obnove kuću, pomogle su im Evrpska Unija i Vlada Srbije, jer od dečjeg dodatka i socijalne pomoći, kažu, da to sami ne bi uspeli.
"Sad je dobro, svi smo zadovoljni i ja i supruga i deca, u novom smo, teče život dalje! Dobro je", priča Milivoj Milošević.
Porodica Jokić sa petoro dece nekoliko meseci provela je u kolektivnom centru, potom u šatoru i kod komšija, jer su po povratku zatekli kuću punu vode i blata. U okviru projekta organizacije ASB, izgrađen im je novi dom od 100 kvadratnih metara, opremljen nameštajem i kućnim aparatima.
"Hvala im, prelepo je, osećam se sada bezbedno. Svako ima svoju sobu, mogu i drugare da dovedu, ranije nisu imali mogućnosti", kaže Rada Jokić.
Radost je i u dve nove kuće porodice Maksimović koje su u blizini nasipa. U njima 30 godina nije bilo stuje. Žive od nadnice pa nisu imali ni za kupatilo.
"Dva problema smo rešili. Nismo imali ni struju ni vodu, sada smo dobili. Zahvalna sam svima koji su uložili u našu kuću", kaže Dragana Maksimović.
Pomagali su, dodaju u Jameni, i mnogi pojedinci, udruženja i Crkva, ali organizacije Evropske unije - najviše.
Petar Janjatović, menadžer za projekte pomoći EU poplavljenim područjima Srbije, ističe da je za samo godinu dana u Jameni, EU finansirala izgradnju 13 kuća, obnovu 22 kuće i pomoć za 220 poljoprivrednika. "Ukupna vrednost donacije je 525.000 evra", naglašava Janjatović.
Pomoć je stizala i od Pokrajinske Vlade, poslednja u iznosu od 30 miliona dinara za čišćenje kanala. Meštani, međutim, ističu da je nedovoljna pomoć poljoprivredi od koje selo živi. Setva još uvek traje a neke njive, zbog podzemnih voda, ostaće nezasejane.
Pomoć Evrpske unije u 33 opštine Srbije u kojima je sproveden program obnove posle poplava, ukupno iznosi 30 miliona evra, što znači da su humanitarci iz nekoliko organizacija došli do 32.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Dečji dodatak,   Isplata dečijih dodataka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.