Nastavak sanacije od poplava

Izvor: RTS, 18.Dec.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak sanacije od poplava

U opštini Trstenik uveliko se saniraju posledice majskih poplava. Do kraja januara u obnovljene kuće useliće se 13 porodica. Radovi na putnoj infrastrukturi i osposobljavanju izvorišta za vodosnabdevanje su pri kraju.

Saniranje posledica štete od  poplava koja je u ovom delu Srbije procenjena na 550 miliona dinara, finansiraju organizacije Evropske Unije, opština i Kruševačka eparhija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U Grabovcu, selu sa 1.300 stanovnika, koje je najteže pogodjeno poplavom, u toku su završni radovi na obnovi deset kuća, dok se u Odžacima saniraju tri domaćinstva.

"Ispred je šator u kome smo provodili vreme, nekoliko meseci. Sada su u njemu stvari, zbog radova u kući koji su u toku, gletovanje, krečenje. Nadamo se, za desetak dana da imamo neke pristojne uslove u kući za normalan život", kaže Miki Đurković, selo Grabovac.

Do kraja godine u kuću će se useliti i četvoročlana porodica Vukosavljević. Irina kaže da se tome posebno raduje zbog bake koja sada živi sama u vikendici.

"Radi se fasada spolja, unutra zidovi, čekamo samo da se sve osuši, okreči, stavi laminat i možemo da se uselimo", kaže Irina Vukosavljević, selo Grabovac.

Uskoro se završava rekonstrukcija Ljubostinjske ulice koja će dobiti i trotoare. Ostaje razoren put ka selu Planinica koje je desetak dana bilo odsečeno od sveta i u kojoj su posledice izlivanja Ljubostinjske reke još uvek vidljive.

"Kad se pogleda, faktički nula. I sada krećemo od nule i nekako tupkamo ovde, pa to što je preostalo to je", kaže Milica Nedeljković, selo Planinica.

"Ovde su bile kupine i maline, a sada vidite i sami kako je. Odnela voda. Bilo je sve dugo pod vodom pa smo išli preko brda peške", kaže Slavko Nedeljković, selo Planinica.

Obavezu da saniraju pet kilometara puta ka Planinici ali i saobraćajnicu ka Salašima preuzelo je Javno preduzeće "Srbija Putevi".

"Mi smo uradili deo projektne dokumentacije i pripremili osale papire i nadamo se da će radovi  uskoro početi", kaže direktorka Direkcija za planiranje i izgradnju Trstenik Ivana Milošević.

Zimus će biti sanirano izvorište za vodosnabdevanje. Problem snabdevanja Trsteničana pijaćom vodom u potpunosti će biti rešen do proleća, kada će započeti obnova poljoprivrednih gazdinstava za koju su već obezbedjena sredstva iz fondacije Evropske Unije.

rts.krusevac@rts.rs

+381 37 438 707 
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.