Naplata po utrošku na čekanju?

Izvor: RTS, 19.Avg.2014, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplata po utrošku na čekanju?

Zakon o efikasnom korišćenju energije obavezuje toplane da od 15. oktobra obračunavaju grejanje po utrošku. Međutim, Udruženje toplana traži od ministra energetike da tu odluku odloži za godinu dana, jer sve toplane, zbog poplava, nisu za to spremne.

Računice pokazuju da naplata grejanja po utrošku građanima može da smanji mesečni račun za trećinu, a toplanama potrošnju energenata za četvrtinu.  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Naplata po potrošnji znači da građani - odvrtanjem i zavrtanjem ventila na radijatorima - odlučuju kada će se i koliko grejati, od čega će zavisiti i njihov račun. Međutim, za to tehnički nije spremna ni većina daljinskih sistema, niti stanova građana. Zbog toga u Udruženju toplana mole da se novi sistem naplate odloži do sledeće grejne sezone.

Dejan Stojanović, predsednik UO Udruženja toplana Srbije kaže da je usled svih nedaća i poplava koje su zadesile i oštetile instalacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji i administrativnih problema koji su nastupili tokom nabavke i montaže kalorimetara, ovaj predlog je potpuno opravdan.

Naplatu po utrošku, od 59 toplana, primenjuje samo sedam, i to od ranije. Uprkos teškoćama, još nekoliko toplana uspelo je poslednjih meseci da se pripremi za novi obračun grejanja.

Direktor Javnog preduzeća "Toplana" u Kraljevu Dragan Arsenijević kaže da je toplana potpuno spremna, ali odluku o prelasku na potpuni obračun tarifnog sistema donosi Skupština grada.

"Mi smo pre mesec i po dana pokrenuli jednu kampanju, u koju smo krenuli od toga da svakog građanina posebno obavestimo o novom načinu naplate", kaže Miodrag Lazić, direktor JP "Grejanje" u Pančevu.

Iz Ministarstva energetike podsećaju da je Vlada toplanama već obezbedila merače toplote.

"Oko novog načina obračuna grejanja, Zakon o efikasnom korišćenju energije je jasan, ali ćemo razmotriti sve mogućnosti kako bi se pomoglo i građanima i toplanama da se prevaziđe teška eneregetska situacija predstojeće zime", navodi Ministarstvo energetike.

U Udruženju toplana imaju predlog kako da se građani pripreme za naplatu po potrošnji. Stojanović kaže da je predlog da ove grejne sezone šalju takozvani dvojni računi, gde će biti obračun prema metru kvadratnom i obračun prema isporučenoj toplotnoj energiji.

Ugradnju opreme u stanovima, po radijatoru je to oko 50 evra, finansiraće građani i otplaćivati kroz račune. U grejnoj sazoni račun će diktirati potrošnja, a ostalih meseci samo bi se plaćali fiksni troškovi, što je oko trećine zimskog troška.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Naplata grejanja po utrošku na čekanju?

Izvor: RTS, 19.Avg.2014

Zakon o efikasnom korišćenju energije obavezuje toplane da od 15. oktobra obračunavaju grejanje po utrošku. Međutim, Udruženje toplana traži od ministra energetike da tu odluku odloži za godinu dana, jer sve toplane, zbog poplava, nisu za to spremne. ..Računice pokazuju da naplata grejanja po...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.