NASA lansirala satelit koji će pomoći u borbi protiv suša i poplava (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA lansirala satelit koji će pomoći u borbi protiv suša i poplava (VIDEO)

NASA je uspešno lansirala raketu Delta 2 na kojoj je smešten satelit SMAP (Soil Moisture Active Passive) za praćenje i merenje vlage tla, ali i mapiranje smrzavanja i odmrzavanja tla.

Delta 2 lansirana je iz vojne baze u Kaliforniji, a satelit SMAP nove podatke o vlažnosti tla prikupljaće svaka dva do tri dana, objavila je NASA.

Naučnici veruju da će ti podaci biti od ogromne važnosti u proceni klimatskih promena, a rezultati merenja koje će slati SMAP trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bi da odigraju važnu ulogu u borbi protiv poplava, ali i suša.

Podaci koje će satelit slati takođe će se koristiti i u procenama važnim za vremensku prognozu, što bi se trebalo odraziti na kvalitet života na Zemlji, između ostalog i na poljoprivredu i upravljanje vodenim resursima.

SMAP će, kako je predviđeno, obavljati svoju dužnost tri godine, a NASA-u  je ovaj projekta koštao 916 miliona dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.