Meštani Maljurevca još uvek čekaju pomoć

Izvor: RTS, 23.Jul.2014, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Maljurevca još uvek čekaju pomoć

Selo Maljurevac je na području opštine Požarevac pretrpelo najveće štete od poplava. Ipak, ni dva meseca posle poplava meštani se nisu vratili u domove, jer nemaju sredstava da ih obnove. Zato su se obratili lokalnoj samoupravi za pomoć.

Kuća Jovana Milosavljevića samo spolja deluje kao da se u njoj može živeti. Unutra se, međutim, i posle dva meseca vide posledice poplava.

Slična situacija je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u drugim domovima Maljurevčana koje je pre dva meseca poplavila Mlava. Vlaga izbija iz zidova, a kućni aparati i nameštaj su im gotovo u potpunosti uništeni.

Staro korito reke Mlave poplavilo je selo Maljurevac. Problem je nastao kada se Mlava iz svog sadašnjeg korita prelila u staro korito. Onda je voda odatle otišla 500 metara dalje i poplavila skoro 100 domaćinstava u Maljurevcu.

Mnogi meštani ovog sela su već dva meseca smešteni u kućama rođaka i prijatelja u drugim selima. Njih pedeset petoro nedavno je apelovalo da im gradske vlasti uplate novčanu pomoć kako bi obnovili svoje domove.

"Neki su uzeli kredite da bi sredili svoje prostore. Neki su uložili plate. Vreme teče, ništa se ne događa, mi čekamo", kaže Zvonko Ognjanović, član Mesne zajednice Maljurevac. 

Gradske vlasti Požarevca donele su pre nekoliko dana odluku da se ugroženim domaćinstvima uplati 20 odsto od iznosa štete koja im je pričinjena, na osnovu procene komisije. Ali, čekaju da je usaglase sa vladinim Zakonom o otklanjanju posledica poplava.

"Čim budemo dobili program obnove da vidimo na koji način se sredstva naplaćuju, mi smo spremni da reagujemo odmah kada je to u pitanju", ističe Miodrag Stepanović, zamenik gradonačelnika.

Poplave su na području grada Požarevca oštetile 213 domaćinstava i nanele štetu od 63.000.000 dinara. Na vrhu liste oštećenih su upravo meštani Maljurevca. Oni i dalje strepe gledajući u nebo. Vreme im ne ide naruku, a jesen se bliži. Brinu gde će je dočekati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.