Marić: Poplave u Kladovu nisu mogle da se spreče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Poplave u Kladovu nisu mogle da se spreče

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je u Tekiji, koje je poslednjih dana ugroženo usled velike količine padavina, situacija mirna, a da je trenutno najteža situacija u selu Grabovica kod Kladova. Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) saopštila je danas da njene ekipe iz Zaječara i Boljevca od sinoć učestvuju u pružanju pomoći i evakuisanju stanovništva Tekije, ugroženog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bujičnim vodama i blatom. Zbog kiše i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji neprohodni su svi putevi ka Kladovu, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Kako se navodi u saopštenju, spasioci GSS-a su na poziv Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije učestvovali u evakuisanju stanovništva Tekije koje je trajalo tokom prethodne noći.

"Dodatne ekipe GSS-a Srbije trenutno su u pripravnosti, spremne da se odazovu na poziv za pomoć u svakom delu zemlje", dodaje se u saopštenju.

Vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, proglašena je u ponedeljak na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek.

Jedna žena je poginula u poplavi u Tekiji, javila je ranije Regionalna TV Bor.

Kladovo je od ponedeljka sasvim izolovano, jer su bujice sa planine Miroč srušile dva mosta na putu za Negotin, a oštećena je i Đerdapska magistrala kod Tekije.

Marić: Najteža situacija u Grabovici kod Kladova

Marić je, gostujući u jutarnjem dnevniku Radiotelevizije Srbije, objasnio da je sinoć deo snaga iz Tekije prebačen u selo Grabovica zbog rasta vodostaja.

"Jutros je mirna situacija u Tekiji i jedan deo snaga smo odande povukli. Noćas nas je zabrinjavalo selo Grabovica, koje ima oko 800 stanovnika, gde je počeo da se diže nivo vodostaja. Ne možete da presečete nasip, jer je s druge strane Dunav", rekao je Marić.

Kako je istakao u tom selu, gde su za sada evakuisana dva domaćinstva, voda je trenutno u stagnaciji.

"Očekujemo da stigne 21 pumpa u selo. Kada ih budemo uključili, očekujemo da polako idemo u smirivanje situacije u kontekstu pada vodostaja", rekao je Marić dodavši da je sada veoma važno angažovati mehanizaciju na otklanjanju posledica poplava.

Marić je pohvalio rukovodstvo opštine Kladovo na organizaciji i reagovanju prilikom poplava, dodavši da one nisu mogle da se spreče jer niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina.

"Mi smo 13. uputili upozorenje kada smo i sami bili upozoreni od RHMZ-a za mogućnost pojave bujičnih poplava. Niko u Srbiji ne može da predvidi toliku količinu padavina. Nije to pranje od odgovornosti, već jednostavno nije moglo više da se učini u vezi s tim", rekao je Marić i podvukao da su timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije tri dana bili u pripravnosti.

Prema njegovim rečima Sektor je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u vezi sa situacijom u tim državama, rekavši da ne očekuje veće probleme od podizanja vodostaja velikih reka u Srbiji.

Kako je objasnio, očekuje se manji porast, "ali bez eskalacije".

Marić je, govoreći o iskustvu iz majskih poplava, izrazio zabrinutost zbog frekvencije tih događaja u Srbiji, poručivši da je potrebno mnogo više da se ulaže njihovu u prevenciju.

"Brane i nasipi moraju da se rade. Kada imate poplavni talas kao u maju, morate da popravljate nasipe, da ih dovedete u funkcionalno stanje. To je ono što se radi i što mora da se radi", zaključio je Marić.

Zbog kiše i odrona neprohodni svi putevi ka Kladovu

Zbog kiše i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji neprohodni su svi putevi ka Kladovu, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Kiša otežava saobraćaj u celoj zemlji i vidljivost je smanjena.

Prema podacima Uprave granične policije, putnička vozila se na ulazu i pri izlazu iz Srbije zadržavaju do 30 minuta.

Planirano je da počnu radovi na državnom putu I/A reda broj 1. (auto-put E-75), od petlje "Zmaj" do raskrsnice "Plavi Horizont", u smeru Beograd-Novi Sad. Ukoliko vremenske prilike dozvole, radovi bi se izvodili od 20.00 do 06.00.

U toku su radovi na potezu od Gazele do naplatne rampe Bubanj Potok. U poslednjoj fazi radova, koji bi trebalo da traju 45 dana, biće potpunog zatvaranja pojedinih saobraćajnih traka.

Na auto-putu E-75, u toku su radovi na naplatnoj stanici "Vrčin", kod Beograda. Takođe su u toku radovi na rampi desne trake pravca Beograd-Vrčin i Vrčin-Niš.

U toku su radovi na mostu preko reke Belice na državnom putu I A reda broj 1, auto-put E-75, na deonici Batočina-Jagodina, u smeru Beograd-Niš.

Saobraćaj na auto-putu je zbog radova preusmeren na sporedne puteve kod Grdelice i na još tri mesta na deonici Vladičin Han-Vranje.

I dalje je, zbog radova, zatvoren stari put Beograd-Novi Sad kod Batajnice, a vozila idu zaobilazno.

Velika šteta na Đerdapu

Nezapamćena vremenska nepogoda, koja je pogodila kladovsku i negotinsku opštinu nanela je veliku štetu hidroelektranama Đerdap 1 i Đerdap 2, ukazuje se danas u saopštenju Elektroprivrede Srbije (EPS), koja napominje da zaposleni u obe hidroelektrane čine ogromne napore u borbi sa bujicama i velikom količinom vode, koja ruši sve pred sobom.

Hidroelektrana Đerdap 2 suočava sa velikim problemima. Agregati A9 i A10, koji se nalaze u dodatnoj elektrani, van su pogona zbog toga što su voda i mulj sa okolnih brda, delimično prodrli u taj deo elektrane, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući efikasnim merama zaposleni su sprečili veću katastrofu i teže posledice, ističe EPS, jer je u jednom trenutku pretilo da dođe do potpunog zaustavljanja svih postrojenja i agregata.

U toku noći rađena su ispitivanja i očekuje se da će tokom dana agregat A9 ponovo biti uključen na mrežu. Agregati A4, A5 i A6 su zaustavljeni zbog velikog nanosa trave, bambusa i drva i ugroženosti ulaznih rešetki ovih agregata. Oštećen je šesti sektor ulazne rešetke A5, a u toku je sanacija.

Na hidroelektrani Đerdap 1 reka Kosovica teško je oštetila postrojenje za snabdevanje pijaćom vodom i prema prvim procenama, postojeći se mora srušiti i ceo objekat se mora iznova izgraditi.

Bujica je potpuno odnela prilazni put u dužini od oko 100 metara i do ovog postrojenja se može stići samo helikopterom.

Vanrednim naporima zaposleni su sprečili prodor vode kroz galerije i kablovske tunele u elektranu.

Međutim, i pored svih nedaća, najveća elektrana na Dunavu je u toku ponedeljka prebacila plan proizvodnje i, umesto 21 milion kilovat-sati, proizvela je 21,176 miliona kilovat- časova.

Rečni saobraćaj se odvija nesmetano i svi brodovi plove po planiranoj dinamici.

Proizvodnja u HE Đerdap 2 u protekla 24 časa je manja za oko 30 odsto.

Umesto planiranih 3,1 milion, proizvedeno je 2,062 miliona kilovat-časova. Zbog prekida saobraćaja i nemogućnosti dolaska radnika produžen je rad zaposlenih koji su već u elektrani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.