Kuće za poplavljene probijaju planirani rok

Izvor: Danas, 24.Nov.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće za poplavljene probijaju planirani rok

Beograd - Iako je Vlada Srbije obećala da će do 1. januara izgraditi kuće svima koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom, velika je verovatnoća da će taj rok biti probijen. Najveći deo novca je od donatora i on se još uvek čeka. Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević izjavio je da je novac na čekanju zbog složenih procedura, međutim, nije izneo podatak da li i sa koliko sredstava Vlada Srbije učestvuje u izgradnji i obnovi kuća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

- Više novca čekamo nego što smo ga dobili. Sada se realizuje 30 miliona evra, od 152 miliona koliko će ukupno stići. Čeka se zbog njihovih procedura i mi nemamo previše izbora. Mi smo sve uradili na vreme, ali su njihove procedure takve. Zamislite kada se ukrste procedure 28 zemalja i još procedure Evropske unije. U odnosu na uobičajen tempo u EU, koji je nekada i po nekoliko godina, ovo je još i ekstra brzo, rekao je Blagojević za Radio B92. On je dodao da je od 218 kuća određenih za izgradnju, deset završeno, a 150 je u poodmakloj fazi izgradnje.

Da se novac za izgradnju kuća obezbeđuje uglavnom od donatora, potvrdio nam je i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

- U Obrenovcu se grade 54 kuće - 25 finansira vlada Kuvajta, 14 Ujedinjeni Arapski Emirati, sedam Francuska, a osam EU. Izgradnja je u toku i sve kuće će biti gotove do nove godine - rekao je Čučković za Danas. On je dodao da su podnete tri krivične prijave protiv Obrenovčana koji su pokušali da pribave sredstva za izgradnju kuća iako nije bilo oštećenja. O sličnim zloupotrebama pričao je i Blagojević.

Međutim, našem listu se javio čitalac Miloš Novaković iz Smederevske Palanke, koga je, kako kaže, ucenila Vlada Srbije.

- Moja porodica je pretrpela najveću štetu tokom majskih poplava, kuća nam je neupotrebljiva i zabranjen nam je život u njoj, ali mi i dalje živimo na drugom spratu, jer nemamo gde drugo. Kuća je pre majskih poplava imala oko 250 kvadratnih metara životnog prostora, a rešenjem, po kojem nam sledi državna pomoć, određeno je da, moja četvoročlana porodica, dobije novoizgrađenu kuću od 80 kvadrata. Naravno, nije nam bilo pravo, ali, šta je - tu je, nismo ni neskromni, ni nezahvalni, prihvatili smo to, jer znamo u kakvoj smo državi i znamo da nema para - priča Novaković. Nedugo nakon rešenja o izgradnji nove kuće, dobijenog u septembru, u Smederevsku Palanku dolazi danska humanitarna nevladina organizacija „Danski savet“ nudeći sredstva za izgradnju kuća meštanima, među kojima je i dom Novakovića. Oni su ponudili da mu izgrade kuću površine 50 metara kvadratnih, što su Novakovići odbili jer su dobili prethodno rešenje od Vlade Srbije. Međutim, nisu se nadali onome što je usledilo.

- Sredinom septembra zvali su me iz opštine da dođem i ultimativno potpišem da se slažem da nam Danci izgrade kuću, jer se u protivnom odričemo i te i svake druge državne pomoći. U opštini su mi rekli da je takvo naređenje stiglo iz Kancelarije za obnovu. Morao sam da potpišem, kako bih deci obezbedio krov nad glavom - kaže Novaković. On dodaje da su temelji već postavljeni i da će kuća biti sagrađena do kraja godine. Naglašava da njegov primer nije usamljen i da za troje svojih sugrađana zna sigurno da su morali da prihvate ultimatum Vlade Srbije i da potpišu ugovore sa Dancima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.