Kop Tamnava 11 meseci posle poplava

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kop "Tamnava" 11 meseci posle poplava

Iz najvećeg poplavljenog kolubarskog kopa "Tamnava Zapadno polje" do sada je izvučeno 95 odsto vode. U EPS-u kažu da je, iz objektivnih razloga, Svetska banka, koja finansira posao, odobrila produženje roka za njegovo isušivanje - do 26. aprila.
Pre jedanaest meseci kop "Tamnava Zapadno polje" bio je jezero od 187 miliona kubika vode. Danas ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još samo pet miliona kubika.

U Kolubari kažu da je firma "Elektrotehnika južna Bačka" imala objektivne teškoće koje su usporavale isušivanje. S tim je saglasna i Svetska banka koja na dnevnom nivou prati posao.
Direktor Kolubarskih rudnika Milorad Grčić kaže da objektivno isušivanje nije moglo da bude brže. Objasnio je da, kada se smanji nivo vode, ostaje određena količina mulja.
"Preko tog mulja i nestabilnog tla, vrlo teško i oprezno moraju da se kreću mašine da bi napravile pristupni put i postavile cevovode", rekao ej Grčić.
Bilo je devet potopljenih bagera, na suvom je osam i njihova popravka je već počela. Plan je da sve mašine prorade na leto.
"Oštećenja su otprilike onakva kakva smo i očekivali. Elektrooprema je stradala, nije uspela da pretrpi štetu od vode. Kupljena je nova elektrooprema koja se sada ugrađuje", kaže direktor pogona "Tamnava Zapadno polje" Goran Tomić.
MIhajlo Nikolić iz "Kolubara metala" kaže da posao dobro napreduje i da u magacinima ima dovoljno materijala.  
Rudarski inženjer Nenad Đoković ističe da su svi maksimalno angažovani na revitalizaciji bagera sa ljudstvom i potrebnom mehanizacijom.
"Što se tiče pomoćne mehanizacije i dizalica, svi smo tu maksimalno agažovani, trudimo se da to što brže i bolje saniramo, i što pre počnemo da radimo i vratimo na staro", ističe Đoković.
U isušenom delu "Tamnave Zapad" proizvodnja uglja počela je u decembru. Stabilna proizvodnja uglja znači i stabilnu proizvodnju struje. U četiri kolubarska kopa dnevno se iskopa 75 hiljada tona uglja.
Kolubarski rudnici, obrenovačkim termoeletranama isporučuju sada 80 odsto potrebnih količina uglja. U rudniku računaju da će početkom jula normalizovati proizvodnju na 90 hiljada tona dnevno.
Pogledaj vesti o: Poplave,   Kolubara

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.