Izvor: Politika, 25.Jan.2015, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klizišta najveći problem

Najteža je situacija u selu Bogoševu, pošto je Bogoševska reka odnela deo puta pa je stotinak kuća odsečeno od sveta

Vladičin Han, Bosilegrad, Surdulica – Na području opštine Vladičin Han, gde je zbog poplava proglašeno vanredno stanje, u prihvatni centar smešteno je 34 lica kojima su kuće poplavljene. Problem u toj opštini predstavljaju i klizišta koja su već ranije evidentirana, a sada su ugrožene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neke kuće u naselju Poljana, gde je došlo do odrona zemlje. Najteža je situacija u selu Bogoševu, pošto je Bogoševska reka odnela deo puta pa je stotinak kuća odsečeno od sveta. Pod vodom je i regionalni put od Džepa ka Predejanu. Ugroženo je selo Vrbovo, a put je odnet i u selu Kacapunu, gde je rečica odnela most koji vodi do manastira. Najveće probleme voda je nanela meštanima sela Prekodolce i Žitorađe, gde se izlila reka Vrla. Voda se malo povukla, ali slab sneg i dalje povremeno pada. Ekipe Kriznog štaba su na terenu i pružaju svu neophodnu pomoć građanima, a od ponedeljka će početi da se radi procena štete.

I opština Bosilegrad proglasila je vanredno stanje na svojoj teritoriji. U toj opštini težak sneg presekao je napola blizu stotinak bandera, rekao je predsednik opštine Vladimir Zaharijev. Bez struje i telefona bila je polovina sela, radi se na otklanjanju problema ali kako je reč o velikoj šteti, još dvadesetak odsto žitelja Bosilegrada biće do daljeg bez struje. Zaharijev kaže da su se sve službe i građani angažovali kako bi se stanje što pre saniralo.

U velikom broju sela putevi u dužini od 1.200 metara, u kategoriji makadama ili nasipa, dosta su oštećeni. Najteže je u selu Milevcima, gde je odnet deo puta, kao i u Lalošu, gde je voda odnela put u dužini od 200 metara. Korito reke Dragovštice dobro je očišćeno, pa sama opština nije poplavljena. Međutim, zbog nabujalih potoka, voda je ušla u neke seoske kuće, ali je, kaže Zaharijev, taj problem saniran i sada se čeka oprema za sušenje. Pozvali su stručnjake iz „Srbijavoda”, koji su na terenu, kako bi pomogli oko plana da se potoci regulišu da se ne bi ponovo došlo u sličnu situaciju. Svu raspoloživu mehanizaciju su stavili u pogon, a uputili su i zahtev za pomoć Vladi Srbije za ono što im nedostaje, istakao je Zaharijev.

U opštini Surdulica stanje je mnogo bolje, ekipe rade na otklanjanju problema u selima, gde su oštećeni seoski putevi. Na Vlasini ima električne energije, telefonske veze rade i put je prohodan. Kako nam je rekla Slađana Manasijević, direktorka opštinske Direkcije, od ponedeljka će komisija početi sa procenom štete. Opštine Vladičin Han i Surdulicu juče je obišao i ministar Velimir Ilić.

V. Zlatković

objavljeno: 25.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.