Iz IPA fondova Srbiji za 2014. odobreno 189 miliona evra

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz IPA fondova Srbiji za 2014. odobreno 189 miliona evra

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas dva finansijska sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije, kojima je iz IPA fondova za 2014. godinu Srbiji odobreno 102,3 miliona evra za sanaciju posledica poplava i reforme u javnoj upravi i prosveti.

Do kraja godine se očekuje dodatnih 86,8 miliona evra iz sredstava koja su predviđena kao finansijska podrška Srbiji u okviru IPA programa za 2014. godinu, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Jednim od potpisanih sporazuma, sa 72 miliona evra podržava se sprovođenje Specijalne mere podrške sanaciji posledica poplava i upravljanja rizikom od poplava, što je nastavak podrške EU za rekonstrukciju i obnovu od poplava.

Sredstvima će biti finsirana rekonstrukcija i dogradnja obaloutvrda u Paraćinu, Valjevu i Svilajncu, kao i regionu Mačve, čišćenje kanalske mreže u Obrenovcu, Surčinu i Novom Beogradu, kao i nabavka mobilnih zidova za odbranu od poplava kao i sanacija klizišta.

Drugim sporazumom Srbiji je stavljeno na raspolaganje 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, koja će biti iskorišćena za projekte reforme u sektoru javne uprave i u prosveti, koje su neophodne za buduće članstvo u EU.

Sporazumom je takođe predviđena i podrška procesu evropskih integracija Srbije, kao i podrška za tehničku pripremu prioritetnih investicionih projekata.

Sporazume je prethodno potpisao direktor Direkcije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Žan Erik Pake.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.