Dončevski: Situacija stabilna, vodostaji u opadanju

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dončevski: Situacija stabilna, vodostaji u opadanju

Situacija na rekama u Srbiji uglavnom je stabilna i većina se nalazi u granicama između redovne i vanredne odbrane od poplava, izjavio je danas zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski.

On je za Tanjug rekao da je situacija sada "lakša nego u prethodna dva dana" i da je dobro što nije bilo potrebe za evakucacijom stanovništva koje živi blizu reka na kojima je bilo porasta vodostaja.

- U Srbiji za sada nema većih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stanje na rekama je između granica redovne i vanredne odbrane od poplava i nivo vodostaja je uglavnom u opadanju - rekao je Dončevski.

Kako je kazao, još uvek je na snazi vanredna situacija na području opštine Prokuplje, ali i u Aleksincu.

Dončevski je rekao da je jedino problematično na Južnoj Moravi i to kod mesta Đunis, kod Kruševca, gde se reka izlila.

- Reč je o nebranjenom delu, gde plave vikend naselja i pripadnici sektora za vanredne situacije pomažu stanovništvu da pomere stvari iz kuća ili podignu na više spratove - rekao je Dončevski.

Kako je kazao, postavljaju se vreće sa peskom u tom nebranjenom delu, a samo jedna osoba je evakuisana.

Vodostaj svih reka i potoka u kraljevačkom kraju od danas opada ili stagnira, izjavio je ranije danas Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Nivo Ibra je znatno opao, dok je vodostaj Zapadne Morave koja je poplavila nekoliko stotina hektara oranica u svom priobalju, u stagnaciji, rekao je Kočović i dodao da je vodostaj Zapadne Morave i dalje visok, ali sa tendencijom opadanja.

Iz RHMZ ranije je saopšteno da će na nekoliko reka u Srbiji vodostaji i danas biti oko granice vanredne odbrane od poplava, osim na donjem toku Južne Morave gde su nešto više.

Na donjem toku Južne Morave kod Mojsinja vodostaj će se kretati iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Aleksinca će biti izmedju granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštio je RHMZ.

Na pritokama Južne Morave, na Velikoj Moravi kod Bagrdana, na Kolubari sa pritokama, Jasenici i Timoku vodostaji će se kretati oko granice redovne odbrane od poplava do 31. marta, naveo je RHMZ na svom sajtu.

Vodostaji na Južnoj Moravi, Veternici, Jablanici, Pustoj reci i ostalim manjim rekama i potocima na području Jablaničkog okruga su u konstantnom opadanju.

Načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović rekao je Tanjugu da su trenutno problem podzemne vode u nekoliko sela kao i voda koja se nakon izlivanja zadržala na obradivim parcelama.

- Bilo je poplavljeno više od 100 hektara oranica i voda se sada polako povlači. Na pojedinim njivama uništena je pšenica, a pod vodom su uglavnom livadska zemljišta - rekao je Marjanović.

Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić izjavio je Tanjugu da se Velika Morava izlila u selu Čepure kod Paraćina zbog čega je jutros zatvoren saobraćaj na putu Paraćin - Raševica.

Saobraćaj za ovo i susedna sela u ovom delu opštine Parcahin se odvija "alteranativnim dužim putevima, tako da nisu odesečeni od Paraćina, dodao je Kušić.

Čepure je mesto gde se Velika Morava često izliva, dodao je Kušić i npomenuo da vodostaj ove najveće srpske reke i "dalje raste celim tokom kroz Pomoravlje, ali nemamo informaciju da se još negde izlila".

Na području Prokuplja danas se ne očekuju nova izlivanja reke Toplice, a nadležni su angažovani na obezbedjivanju pomoći za pedesetak osoba koje su tokom vikenda evakuisane iz romskog naselja i lIparske ulice.

Predsednik opštine Prokuplje Miroljub Paunović je rekao Tanjugu da je "danas situacija mnogo bolja i da se voda povlači u svoje korito", a da su nastavljene aktivnosti na pružanju pomoć evakuisanima.

On je naveo i da će vanredna situacija koja je na području opštine Prokuplje uvedena 28. marta, ostati na snazi dok se situacija u potpunosti ne normalizuje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.