Da li ćemo se smrzavati ove zime?

Izvor: B92, 16.Sep.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ćemo se smrzavati ove zime?

Nova poplava ugrozila je rad Hidroelektrana Đerdap 1 i 2. Bujica je odnela koji vodi put do Đerdapa 2 i radnici i dalje ispumpavaju vodu.

Srbija se još nije oporavila od posledica majskih poplava, zbog čega će ove zime morati da potroši oko 700 miliona evra na uvoz energenata. Ti dodatni troškovi, kaže potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, neće završiti na računima građana.

Dok najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hidroelektrana i dalje radi punom snagom, Đerdap 2 još juče je smanjio proizvodnju za trećinu, pošto je više agregata stavljeno van pogona zbog mulja i vode koji su prodrli u deo elektrane, kao i zbog trave i stabala koje je bujica nanela na ulazne rešetke.

Proizvodnja u "HE DJerdap 2" u protekla 24 časa je manja za oko 30 odsto. Umesto planiranih 3,1 milion, proizvedeno je 2,062 miliona kilovat- časova. Zbog prekida saobraćaja i nemogućnosti dolaska radnika produžen je rad zaposlenih koji su već u elektrani.

Proizvodnja struje poremećena je još od majskih poplava. Najvažniji kopovi uglja i dalje su pod vodom i u najboljem slučaju od januara bi mogli da prebace prve količine uglja do termoelektrana.

"Srbija je u energetskoj krizi to je svima jasno. U smislu da joj fali struje. Mi dnevno dajemo 400 hiljada evra na uvoz električne energije. Znate za stanje na kopovima. Pored struje koja nam fali i koja ce nam faliti, moramo da uvozimo i ugalj jer što više uglja uvezemo manje cemo uvezti struje, fali nam i gas fali nam i mazut", kaže Mihajlovićeva.

Srbiji kao i celoj Evropi preti i gasna kriza ove zime ukoliko se odnosi Rusije i Ukrajine još više zaoštre. Srbija je napunila skladište gasa Banatski dvor, ali ono nije dovoljno za čitavu zimsku sezonu, zbog čega ministar srpske energetike u Budimpešti pokušava da obezbedi podršku suseda.

"Ukoliko bilo gde u bilo kojoj od naših država imamo energetski problem, pad energetskog sistema - to je problem za čitav naš region i svi ga zajedno moramo rešavati", kaže Antić.

Rumunija je već obećala da će Srbiji u slučaju potrebe isporučiti struju i ugalj po povoljnijim cenama. Procenjuje se da će uvoz svih energenata ove zime koštati budžet oko 700 miliona evra, a potpredsednica Vlade tvrdi da se dodatni trošak neće prevaliti na račune krajnjih korisnika, građana.

Jedini koji je ubeđen da Srbija ima dovoljno energenata, i u slučaju gasne krize, jeste prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović, koji tvrdi da je uskladišteni gas dovoljan za 90 dana, posle čega bi se prešlo na rezerve mazuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.