Civilna zaštita od nule

Izvor: RTS, 09.Avg.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Civilna zaštita od nule

Srbija se na donatorskoj konferenciji za obnovu posle majskih poplava obavezala da unapredi civilnu zaštitu. To kod nas obavlja Sektor za vanredne situacije u kome procenjuju da za četiri godine mogu da dupliraju broj pripadnika. Srbija je posle kraha socijalizma urušila sistem civilne zaštite. Poseldnjih godina, gradimo ga od nule.

Da je hladnoratovske 1983. godine došlo do vazdušnog napada, ranjene bi samo u Beogradu spasavalo više od 300.000 ljudi obučenih za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << civilnu zaštitu.

Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita bila je obavezan predmet od osnovne do visoke škole.

Do 80-tih ono i DSZ bila je za mnoge smrtno ozbiljna, ali neretko i stvar za podsmeh. Stvarana pola veka, civilna zaštite stare Jugoslavije potpuno je zaboravljena do 1991. godine.

Bratislav Rančić iz Uprave za vanredne situacije rekao je da smo sopstveni sistem devastirali i da smo negde već pre 2010. mogli da kažemo da nemamo civilnu zaštitu u Srbiji.

Pre četiri godine je počela njena obnova i izgradnja - iz temelja. Ali ne po socijalističkom modelu.

Stvoren je sektor za vanredne situacije i u okviru njega Uprava za civilnu zaštitu. Da sistem proradi u situacijama kakve su bile majske poplave, nedostaje para. Samo za uniforme - 700.000 evra.

Civilna zaštita u Srbiji nema svoje trening centre. Ima samo magacine. Tu su čamci kojima su pripadnici civilne zaštite, njih oko tridesetak, spasavali građane tokom poplava.

Na civilnu zaštitu se devedestih kod nas gledalo kao na ostatke socijalizma, iako su je sve evropske zemlje shvatale veoma ozbiljno. Zato su u maju mogli da priskoče u pomoć obučenim ljudima i vrhunskom opremom.

Rančić kaže da treba videti s čim su došli Nemci i Rusi. "Mi o tome ne možemo da razmišljamo, dosta smo dobili opreme iz donacija, ali iz budžeta moramo da opredelimo sredstva za nešto ozbiljnije", naveo je Rančić.

Za razliku od nas, Slovenci su jugoslovenski model civilne zaštite očistili od ideologije i podigli na nivo koji postaje obrazac za evropske zemlje. A kakav je obrazac nama potreban?

"Da se od početka, od osnovne ili čak možda i od srednje škole uvedu neki predmeti ili neki sadržaji koji će mlade osobe da uvedu u ovu problematiku i kasnije kroz fakultet i naravno na svojim radnim mestima da oni usvoje šta je zapravo civilna zaštita", Jasmina Gačić sa Fakulteta za bezbednost.

Da usvojimo civilnu zaštitu po meri Evrope, nedostaje i sistem za reagovanje u hitnim slučajevima. Broj 112 jedini u regionu ne koristimo. Sektor za vanredne situacije na tome insistira četiri godine. Samo za to nedostaje 30 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.