Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka i Slovačka u borbi protiv lažnih vesti

Češka i Slovačka zbog poplave lažnih vesti, pojačane propagande i rata dezinformacijama, počele su nekoliko meseci unapred da obaveštavaju Čehe i Slovake o planiranim prolascima savezničkih vojnika na vežbe na istočnom krilu NATO, čak i kada je u pitanju mini konvoj od svega nekoliko vozila.

"Želimo da informišemo široku javnost i sprečimo pogrešne informacije između ostalog one da pripremamo nekakav >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napad. Upravo suprotno. Naglašavam da je reč o vežbama NATO koje se organizuju svake godine u raznim članicama", kazao je u petak na konferenciji za novinare slovački ministar odbrane Peter Gajdoš.

Ministar je novinare pozvao da im saopšti da će ovog leta preko jugo-zapadne Slovačke prolaziti u nekoliko kolona od po oko 40 vozila saveznički konvoji, uključujući tu i američke vojnike sa nekoliko stotina vozila u tranzitu iz Nemačke preko Češke i Slovačke u Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku na planirane vojne vežbe.

U želji da izbegne da Slovaci zovu ministarstvo, prijavljuju medijima ili šire po društvenim mrežama i internetu teorije zavere zato što su opazili vojno vozilo NATO na slovačkom drumu, ministar Gajdoš je radije unapred prijavio i mini konvoj američkih vojnika krajem aprila i zatim krajem maja - devet vojnih vozila, dve prikolice i jedan automobil.

"Na vreme ćemo informisati o broju borbene tehnike, kojih vrsta, o datumu i trasi i broju vojnika", kazao je Gajdoš i dodao da na taj način želi da spreči dezinformacije i lažne vesti.

Slično je postupilo i o očekivanim prolascima savezničkih vojnika više meseci unapred obavestilo građane i češko Ministarstvo odbrane, iako Česi prolaske vojnika NATO prate više da im mašu sa nadvožnjaka na autoputevima a porodice sa decom pogledaju borbena vozila i opremu kada se zaustave na noćenje u kasarnama dok su protesti protiv NATO malobrojni i mlaki.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.