5 KORAKA Kako do državne pomoći za poplavljene objekte

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 KORAKA Kako do državne pomoći za poplavljene objekte

Uredbama o utvrđivanju državnog programa obnove oštećenih i porušenih porodičnih stambenih objekata tokom poplave, koje je donela Vlada Srbije i koje su danas stupile na snagu, definisani su kriterijumi i načini isplate materijalne finansijske pomoći.

Uništena kuća u Krupnju

Pročitajte još 30 miliona evra od EU za pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poplavljenima: Na šta će se trošiti novac i ko sprovodi obnovu

Na osnovu izveštaja nadležnih organa lokalne samouprave i nakon što je Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja proverila podatke na terenu, preliminarno je utvrđeno da je oštećeno 10.000 objekata koji su razvrstani u pet kategorija i srušeno 350 objekata koji su razvrstani u šestu kategoriju.

Merama državnog programa predviđena je dodela bespovratnih novčanih sredstava u cilju obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata i to za prvu kategoriju oštećenja - 120.000 dinara, za drugu - 200.000 dinara, za treću - 250.000 dinara, za četvrtu - 350.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja - 600.000 dinara.

Obrenovac tokompoplava

Kada je reč o obnovi porušenih kuća, predviđena je izgradnja novih tipskih stambenih objekata i davanje bespovratnih novčanih sredstava u visini od dva, dva i po i tri miliona dinara.

Rešenje o državnoj pomoći i u jednom i drugom slučaju donosi lokalna samouprava, a nakon toga, u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovim programom, rešenje uručuje stranci, objavljuje ga na svojoj oglasnoj tabli i dostavlja Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja u elektronskoj formi, objavljeno je u "Službenom glasniku Srbije".

Provera podataka

Kancelarija, po prijemu rešenja, ukršta podatke dobijene verifikacijom na terenu sa podacima iz rešenja o državnoj pomoći. U slučaju sumnje da su u rešenju neke činjenice nepotpuno ili pogrešno utvrđene, da je pogrešno primenjeno materijalno pravo ili postoje drugi razlozi koji navode na sumnju da rešenje nije pravilno i na zakonu zasnovano, Kancelarija o tome, bez odlaganja, obaveštava Komisiju za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda, odnosno nadležno javno tužilaštvo, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Po konačnosti rešenja o dodeli državne pomoći, lokalne samouprave dostavljaju Kancelariji spisak primalaca pomoći.

Nakon dostavljanja spiska, Kancelarija će izvršiti plaćanja u skladu sa raspodelom prema kategoriji oštećenja, a spiskovi se mogu dostavljati i sukcesivno.

Dokazivanje

Prilikom odlučivanja o dodeli državne pomoći licima, nadležni organi će uzeti u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa zakonom, da je posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja ove godine i da je prijavljena šteta na objektu u kojem je podnosilac prijave stalno živeo, što se dokazuje uverenjem o prebivalištu.

U slučaju sumnje, činjenice će se utvrditi odgovarajućim dokazima - iskazima svedoka, uverenjem o potrošnji električne energije i dr.

Kako se često u jednom dvorištu nalazi više objekata, od kojih su neki nekada korišćeni ili se povremeno koriste za stanovanje ili za druge aktivnosti, potrebno je utvrditi koji je objekat koji se stalno i svakodnevno koristi za stanovanje, jer su samo takvi objekti predmet ovog programa državne pomoći.

Takođe, prilikom dodele pomoći uzeće se u obzir da li je i u kojoj vrednosti oštećeni primio pomoć za obnovu objekta od direktnog ili indirektnog korisnika republičkog budžeta, subjekta čiji je osnivač ili većinski vlasnik država, autonomna pokrajina, odnosno lokalne samouprave ili donacije.

Ukoliko je primljena pomoć manje vrednosti od visine pomoći koja bi se odredila rešenjem na osnovu kategorizacije i primenom kriterijuma iz ovog programa, primalac pomoći će dobiti sredstva u visini razlike između ta dva iznosa.

Osiguranje

U obzir će se uzeti i da li postoji ugovor o osiguranju koji obuhvata nastalu štetu od poplave i klizišta i da li je po osnovu tog ugovora naplaćeno osiguranje odnosno odšteta.

Ukoliko je visina naplaćene sume manja od visine sredstava koja bi se odredila na osnovu kriterijuma o državnoj pomoći, isplatiće se razlike između ta dva iznosa. Ako postoji ugovor o osiguranju, a još nije odlučeno o odštetnom zahtevu, postupak dodele državne pomoći će biti prekinut do konačne odluke o odštetnom zahtevu.

Najpre zbrinjavanje najugroženijih

Prilikom određivanja redosleda obrade prijava štete vodiće se računa o socijalnom statusu, broju članova porodičnog domaćinstva, zdravstvenom stanju, broju maloletnih lica u domaćinstvu i drugim činjenicama, kako bi pomoć najpre stigla najugroženijim porodicama.

Izgradnja objekata

Kada je reč o izgradnji novih stambenih objekata, odlučujući kriterijum prilikom izbora tipa gradnje biće broj članova domaćinstva, pa će tako, za domaćinstva koja imaju do dva člana, biti određen objekat tipa I - od 60 kvadratnih metara, do četiri člana - objekat tipa II - od 80 kvadratnih metara, i pet i više članova - objekat tip III - od 100 kvadratnih metara.

Bajina Bašta

Ukoliko na građevinskoj parceli u vlasništvu primaoca pomoći ne postoji mogućnost ili nije opravdana izgradnja novog stambenog objekta, doneće se rešenje o izgradnji objekta na zemljištu u javnoj svojini ili će na drugi način obezbediti građevinska parcela.

Ukoliko to nije moguće, doneće se rešenje o isplati novčanog iznosa približne vrednosti izgradnje novog objekta koji bi bio dodeljen u skladu sa kriterijumima iz ovog programa, i to za objekat tipa I - 2.000.000 dinara, objekat tipa II - 2.500.000 dinara, a za objekat tipa III - 3.000.000 dinara.

Kancelarija će po prijemu konačnih rešenja o državnoj pomoći organizovati izgradnju objekata, odnosno vršiti isplatu primaocu pomoći na njegov tekući račun, koji će biti dostavljen Kancelariji po konačnosti rešenja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kriterijumi državne pomoći za obnovu

Izvor: RTS, 25.Jul.2014

Uredbama o utvrđivanju državnog programa obnove oštećenih i porušenih porodičnih stambenih objekata tokom poplave, koje je donela Vlada Srbije i koje su danas stupile na snagu, definisani su kriterijumi i načini isplate materijalne finansijske pomoći...Na osnovu izveštaja nadležnih organa lokalne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.