Spektakularno pomračenje Sunca

Izvor: VOA, 20.Mar.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularno pomračenje Sunca

Pomračenje Sunca je poslednji put bilo vidljivo 1999. godine, a danas je u zavisnosti od lokacije, zaklonilo između 30 i 98 odsto sunčeve svetlosti. Novo potpuno pomračenje vidljivo u Evropi odigraće se 2026. godine.

Stanovnici Evrope su tokom jutarnjih časova imali priliku da uživaju u spektakularnom pomračenju Sunca - prvom te veličine još od 1999. godine. Pomračenje se takođe pratilo >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u Srbiji u čijoj se prestonici Beogradu tim povodom okupilo oko 100 ljudi.

Grad Toršaven na Farskim Ostrvima potonuo je u tamu na nekoliko minuta tokom potpunog pomračenja Sunca.

Na ubrzanom snimku vidi se dramatični uticaj prvog takvog pomračenja u toj oblasti u poslednjih 60 godina, kada je Mesec u potpunosti blokirao Sunce na oko 2 i po minuta.

Hoteli širom Evrope rasprodati su već godinama ljubiteljima ovog retkog prirodnog fenomena.

Mesečeva senka prostirala se istočno na oduševljenje stanovnika Madrida, ali i miliona posmatrača u Evropi, Africi i Aziji, koji su mogli da vide delimično pomračenje.

"Čuo sam na vestima da će ovog jutra moći da se vidi pa sam došao da prošetam Madridom u nadi da ću da ga vidim. Nadam se da će biti dobro pomračenje", rekao je jedan prolaznik u Madridu, dok drugi dodaje, "živim blizu i od malih nogu idem u planetarijum. Kada su mi rekli da će biti pomračenje, odmah sam se prijavio."

U Srbiji se oko 100 stanovnika Beograda okupilo oko Hrama Svetog Save. Ljubitelji astronomije i drugi posmatrači imali su sreće da je dan bio sunčan bez oblaka te su uz pomoć teleskopa, koje su obezbedili članovi srpskog društva astrofizičara, maski za varenje i drugih uređaja kućne proizvodnje mogli da prisustvuju delimičnom pomračenju koje je trajalo 2 sata i 19 minuta, a vrhunac dostiglo u 10.48 ujutru.

"Obično je relativno mali broj posmatrača koji uživaju u ovom fenomenu, koji je najlepši prirodni fenomen koji se može posmatrati. Možda se posle njega tu nađe polarna svetlost”, smatra astrofizičar Goran Pavičić.

Poslednje veliko pomračenje u Evropi bilo je 1999. godine. Ovog puta, nebeski prizor je izazvao pomanjkanje proizvodnje solarne energije u Evropi, ali je i obasjao tviter uzbuđenjem širom ove oblasti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.