Rusija vratila zimsko, Donbas prešao na moskovsko vreme

Izvor: Politika, 26.Okt.2014, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija vratila zimsko, Donbas prešao na moskovsko vreme

MOSKVA/DONJECK – Rusija je danas prešla na zimsko računanje vremena i žitelji većine ruskih regiona su u dva sata posle ponoći kazaljke pomerili sat vremena unazad i više ih neće pomerati, a broj vremenskih zona je sa devet povećan na 11, javile su ruske agencije.

Prema zakonu o vraćanju na zimsko vreme koji je usvojila ruska Duma (donji dom parlamenta) a predsednik Vladimir Putin potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 22. jula, u većini subjekata Ruske Federacije časovnici su pomereni unazad i sezonski se više neće pomerati.

Po moskovskom vremenu, koje služi kao polazno za računanje lokalnog vremena u drugim zonama, ubuduće će živeti i stanovnici novih subjekata Rusije - Krima i grada federalnog značaja Sevastopolja, pripojenih Rusiji posle referenduma u martu, navodi agencija RIA Novosti.

Pored toga, uvedena je nova časovna zona - treća, za Udmurtiju i Samarsku oblast, i u njoj je jedan sat više od moskovskog, ali u ta dve ruska regiona kazaljke danas nisu pomerane.

Vreme u Kemerovskoj oblasti (6. vremenska zona) od sada je četiri sata ispred moskovskog, a ne tri, kako je bilo do donošenja zakona, i ni u njoj kazaljke nisu pomerane.

Dodata je 11. vremenska zona (moskovsko vreme plus devet sati), koja će važiti u Pokrajini Kamčatka i Čukotskom Autonomnom Okrugu - sada je razlika između Moskve i Kamčatke osam sati.

Pored toga, danas su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika prešle na moskovsku vremensku zonu.

Vlasti obe republike, koje su dosad bile u kijevskoj vremenskoj zoni, odnosno u njima je bilo sat vremena više nego u Moskvi, prošle sedmice su usvojile rezolucije koje propisuju prelazak na moskovsko vreme.

Tanjug

objavljeno: 26/10/2014
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.