Pomeranje kazaljki na satu u nedelju: Zimsko računanje vremena

Izvor: NiskeVesti.rs, 26.Okt.2016, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomeranje kazaljki na satu u nedelju: Zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju 30. oktobra, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad. To znači da će Srbi, kao i žitelji još 109 država, u noći između subote i nedelje u tri sata kazaljku treba vratiti na dva časa.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.
Pomeranje vremena se uglavnom obavlja u noći >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme onima koji rade.
Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena je počelo 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije.
Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.
Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru.
Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.