Kazaljke jedan čas unazad

Izvor: Cafe.ba, 25.Okt.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazaljke jedan čas unazad

BANJALUKA- Od danas je počelo zimsko računanje vremena, pomjeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad.

Protekle noći u 3.00 časa, časovnici su vraćeni na 2.00.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih časova "premiješta" na večernje.

LJetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Šok u glavi zbog kazaljki

Izvor: Večernje novosti, 26.Okt.2015, 00:14

POČELO je zimsko računanje vremena. Rano jutros, u tri sata, kazaljke časovnika vraćene su sat unazad. Zato smo danas i spavali sat duže, ali tokom zime imaćemo i manje dnevnog svetla! Ova činjenica je povod da se sve glasnije čuju protivnici pomeranja kazaljki. Oni podsećaju da ljudima dan...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.