Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić traži pomoć od Cerića

Novi Pazar, Sarajevo -- Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić traži pomoć od reisa Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića.

U otvorenom pismu Ceriću, Zilkić je naveo da bi istinske veze dve islamske zajednica bile most koji bi spajao Beograd i Sarajevo. "Molim vas da na smirivanje situacije u Sandžaku utičete tako što se nećete stavljati na uslugu jednom čoveku, već da zajednički dođemo do rešenja koja će biti korisna za islamsku zajednicu, njene pripadnike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dobrobit svih ljudi na ovim prostorima", kaže se u pismu.

Zilkić je u pismu Ceriću optužio glavnog muftiju Muamera Zukorlića za "jednoumlje i diktaturu, gaženje dostojanstva imama, favorizovanje jedne političke opcije u Sandžaku i nepotizam".

Rijaset BiH podržava Zukorlića

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopštio je da bi legalni organi Islamske zajednice u Srbiji sa muftijom Muamerom Zukorlićem na čelu trebalo da nastave svoj rad u pomirljivoj atmosferi na dobrobit svih muslimana, kako u Sandžaku, tako i u Srbiji.

Rijaset Islamske zajednice u BiH, na redovnoj sednici u Sarajevu, prihvatio je izveštaj muftije Zukorlića o događanjima u Islamskoj zajednici Srbije.

Rijaset je prihvatio ovu informaciju zajedno sa pismima reisu-l-uleme Mustafe Cerića, koje je dostavljeno članovima Sabora Islamske zajednice u Srbiji, kao i predsedniku Srbije Borislavu Tadiću, u kojem se protestuje zbog umešanosti države Srbije u događanja oko Islamske zajednice.

Rijaset navodi da će Islamska zajednica u BiH, kao i do sada, pružati maksimalnu podršku u svemu što je legalno i legitimno i što je od opšte koristi i dobrobiti ne samo za Bošnjake, već i sve druge pripadnike islama kao ravnopravne članove te zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.