Ženama treba više mesta

Izvor: Blic, 25.Apr.2012, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama treba više mesta

Ako se žene ne budu bavile politikom, baviće se ona njima, kao i do sada, na nepravedan način - poručeno je juče s prve Ženske predizborne konvencije.

Žena nema dovoljno ni u politici, ni na u upravljačkim mestima u kompanijama, ni na vrhovima platnog spiska, ali ih ima među nezaposlenima i izbori su pravi način da se žene angažuju na popravljanju svog položaja, jedan je od zaključaka Ženske predizborne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konvenciji "Glasam za žene” u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

- Politiku su do sada vodili muškarci i zato ima milion i 700.000 nezaposlenih. Dragi muškarci, sklonite se, ubeđena sam da žene mogu mnogo bolje - poručila je Danica Grujičić, predsednička kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza.

Skup na kome je govorilo 11 predstavnica izbornih lista otvorila je profesorka Marijana Pajvančić, članica "Blicove” vlade.

- Član 100 Ustava ženama i muškarcima daje ravnopravnu zastupljenost u parlamentu. Kvota od 30 odsto žena na listama je najmanje što može da se uradi. Pozivam poslanice da brane svoja mesta i da se izbore za pravo da ženu na listi može da zameni samo žena - rekla je profesorka Pajvančić. Učesnice skupa su se založile da trudnice i porodilje tokom bolovanja dobijaju punu platu.

Jelena Trivan je istakla da je posao svake žene na javnoj funkciji da služi ženama. Ona je najavila da će se u budućem parlamentu založiti za formiranje ženskog kokusa u kome žene, kada se radi o ženskim pitanjima, zaboravljaju na stranačku pripadnost i glasaju kao žene.

Konvencija je okupila stranačke aktivistkinje koje su poslale poruku podrške ženama u političkom i društvenom životu i apelovale za što veće učešća žena na predstojećim izborima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.