Žbogar: Pravi trenutak za napredak u dijalogu

Izvor: Glas javnosti, 01.Feb.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar: Pravi trenutak za napredak u dijalogu

BRISEL - Novi ambasador Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji danas preuzima tu funkciju, izjavio je da je sada pravi trenutak da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i da je EU namenila značajna sredstva za sever Kosova.

"Članice EU žele da Srbiji daju status kandidata krajem februara, Srbija želi taj status, a Kosovu je stalo da nađe način da bude predstavljeno na regionalnim skupovima", rekao je Žbogar, koji će obavljati dvostruku dužnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - specijalnog predstavnika EU i šefa Kancelarije EU na Kosovu, koja je pod nadležnošću visoke predstavnice Ketrin Ešton.

"Zbog toga je veoma važno da iskoristimo ovaj trenutak, jer će posle sve ići mnogo teže i sporije", naglasio je Žbogar, koji je sinoć pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta iza zatvorenih vrata predstavio svoj program rada.

Kad je reč o severu Kosova, Žbogar je rekao da je neophodno da vlada u Prištini sastavi sveobuhvatan program za to područje, u skladu sa preporukama Evropske komisije iz oktobra prošle godine.

"Ja sam spreman da pomognem u tome, mislim da treba da počnemo malim koracima u cilju uspostavljanja poverenja", rekao je Žbogar novinarima, i dodao da sada, pre svega, "treba smanjiti napetost".

"Odvojili smo značajna sredstva za sever Kosova ove godine, i to bi moglo da doprinese smanjenju tenzija kako bismo mogli da se usredsredimo na važnije stvari", kazao je on.

Upitan da prokomentariše najavljeni referendum u opštinama na severu, Žbogar je rekao da su poruke Beograda po tom pitanju "jasne i glasne". "Referendum svakako ne doprinosi smanjenju napetosti, ali sada se treba usredsrediti na konstruktivne projekte", zaključio je on.

Slovenačka agencija STA prenela je da je Žbogar u programu koji je predstavio Evropskom parlamentu nabrojao deset ciljeva za Kosovo, među kojima su napredak u dijalogu Beograda i Prištine, razgovori o viznoj liberalizaciji, početak pregovora o trgovinskom sporazumu, pokretanje dijaloga o vladavini prava na proleće, pravljenje plana za sever Kosova.

Žbogar je izjavio da je spoljnopolitičkom komitetu rekao da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u februaru i da se nada da će biti ostvaren napredak, a da Srbija treba sada da dobije status kandidata, ili će to biti odloženo na dug period, navela je STA.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.