Završena načelna rasprava o Predlogu budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2016, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena načelna rasprava o Predlogu budžeta

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2017. godinu, a raspravu o amandmanima počeće u četvrtak, 8. decembra. Na Predlog budžeta za 2017. godinu podneto je skoro 300 amandmana, a na izmene Zakona o budžetskom sistemu nešto više od 30 amandmana. Predloženim budžetom su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa deficitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ministar finansija Dušan Vujović je u današnjoj skupštinskoj raspravi pohvalio dobru želju svih onih koji i kritikama i konstruktivnim predlozima pomažu da se neke stvari urade bolje.

Povodom kritika politike subvencija prema javnim preduzećima, Vujović je rekao da je sve što se danas dešava sa javnim preduzećima posledica garancija tim preduzećima koje su iz prethodnog perioda, te da moramo da platimo dug pogrešnih poteza u prošlosti.

Na pitanje o završnom računu budžeta za 2015, Vujović je obećao da će taj dokument biti gotov u najkraćem mogućem roku.

Kako je naveo, Ministarstvo je predalo završni račun budžeta u rokovima, odnosno u junu i julu, te da je vlada tada bila u tehničkom mandatu i nije mogla da ga razmatra dok nije bila formirana 11. avgusta.

"Radi se na finalizaciji. U završnom računu nema nikakvih spektakularnih novosti, iznenađenja, samo se potvrđuje da smo realizovali budžet upravo onako kao što smo izveštavali mesečno i kvartalno o 2015. godini. Imaćete priliku to da vidite", rekao je Vujović.

Dveri: Budžet loš

Šef poslaničke grupe i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je trenutak da se predstavnici vlasti suoče sa tim da je budžet za narednu godinu loš i da je sve što radi vladajuća Srpska napredna stranka velika prevara i kršenje svih predizbornih obećanja.

On je rekao da je MMF sigurno zadovoljan budžetom i zapitao Vučića za koga radi - "za interes Svetske banke, MMF, EU ili NATO".

Obradović je naveo da je Vlada spremala budžet 10 meseci a da je poslanicima dala jedan dan za njegovu analizu i upitao Vučića zašto nije bilo više vremena za proučavanje budžeta kada je budžet tako dobar i šta krije.

"Šta je bilo sa suficitom - pojela maca", kazao je Obradović i dodao da "naprednjaci uzimaju više nego Turci u svoje vreme"

Obradovića je zanimalo i šta je bilo sa predizbornom pričom da nema više stranačkog zapošljavanja i sa najavljivanom borbom protiv korupcije i ukazao da za pet godina nije rešeni problem nijednog velikog gubitaša.

Ivić: Vučić ništa ne zna da radi, osim da ide na izbore

Samostalni poslanici Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović ocenili su danas da premijer Aleksandar Vučić pokušava da u parlamentu kreira atmosferu "minhenske pivnice", te da na temi budžeta govori o izborima i preti opoziciji.

Rašković Ivić je novinarima u parlamentu rekla da je premijer odlučio da raspiše vanredne parlamentarne izbore, uz redovne predsedničke iduće godine, te da je to svima jasno i danas kada je, prema njenim rečima, "pretio" da u parlamentu neće biti opozicije.

"A gde će se on vratiti ako ne prođe na izborima? U firmu kod brata koja ne postoji", rekla je Rašković Ivić.

Ona je tražila da se opoziciji dozvoli da "uđe" u ministarstva, kako bi prikupila informacije, koje su im, kako tvrdi, uskraćene i kako bi se bolje pripremili za izbore.

"Vučić ništa ne zna da radi, osim da ide na izbore", rekla je ona.

"Vi ste poslednji evrofanatik u Evropi"

On je podsetio premijera da stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji i da njegova vlada to nije zaustavila, a kritikovao je i to što se smanjuje budžet Skupštine a povećava budžet Vlade Srbije.

"Vi ste poslednji evrofanatik u Evropi", poručio je Obradović Vučiću i upitao ga kada je poslednji put bio u nekom televizijskom duelom sa predstavnicima opozicije.

On je rekao da Vučić izbegava da odgovara na poslanička pitanja ali da danas ne može da pobegne i pitao ga šta kaže evropski komesar Johanes Han ko će biti sledeći predsednik Srbije.

"Vi ste ovde najavili vanredne izbore, vi ste počeli izbornu kampanju sa ciljem da izbacite Dveri iz Skupštine", kazao je Obradović i dodao da je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj štrajkuje vojska i policija.

On se izvinio Vučiću što mu se obratio juče na "čačanskom akcentu" jer je očigledno da više voli nemački jezik.

"Možda vam baš zato smeta jer su svi ustanci i bune kretali iz tog kraja", naveo je Obradović.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je rekla da je Obradović uvredio 249 poslanika i pozvala poslanike na pristojnost.

"Ispada da je 250 poslanika pokralo izbore. Kako ste se vi našli ovde. Uvredili ste i Čedomira Jovanovića, o premijeru i da ne govorim, uvredili ste i sve nas iz Čačka", kazala je Maja Gojković koja je od Obradovića više puta tražila da bude pristojniji u obraćanju.

Vučić: Nisam imao nameru da uvredim Čačane već da kritikujem siledžijstvo

Predsednik Vlade izjavio je da imitirajući Obradovića kako izgovara reč "bežite" nije imao nameru da uvredi ljude iz Čačka zbog njihovog govora.

On je tokom rasprave u Skupštini Srbije rekao da je priča "o tome noćas izmišljena" iako njegova kritika nije imala nikakve veze sa čačanskim akcentom već sa "siledžijskim ponašanjem" Obradovića u Skupštini.

"Čačani su dobri ljude koji su ukazivali na vas i vaše siledžijsko ponašanje, naročito prema ženama. Ja sam samo upozorio da ne radite to, zato sam ponovio vaše reči na način na koji ste tada kada ste tukli onu ženu u Skupštini (posle izbora u RIK-u) izgovorili i želeo sam da vas upozorim i da imate u vidu da to ne ide baš tako", kazao je Vučić odgovarajući na kritike poslanika Dveri.

On je rekao da ako je to uvreda onda moli sve da prihvate njegovo izvinjenje.

Vučić je kazao i da su poslanici i građani danima već svedoci izvođenju najbrutalnijih napada na Vladu Srbije i njega lično, ističući da "im se politika svela na najgnusnije laži i uvrede".

On je Dverima rekao i da su u koaliciji sa onima koji su uzimali novac od biznismena Miroslava Miškovića i da na listi DSS-Dveri imaju dva "direktna potrčka" Miroslava Miškovića.

"Tužno je kada se neko diči srpstvom koje leži u parama Delte", kazao je Vučić i dodao da niko neće da dozvoli da pljačka Srbiju.

Vučić je izjavio da je predstavnicima NATO prilikom poslednje posete rekao da Srbija nije zainteresovana za članstvo u toj alijansi.

"Otišao sam u NATO i direktno svima u lice rekao da Srbija nije zainteresovana za članstvo Srbije u NATO. Šta to izmišljate", rekao je Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije odgovarajući na kritike poslanika Dveri zbog poslednje Vučićeve posete NATO i na njihove navode da radi za NATO.

On je pitao i "da li izmišljaju stvari zbog toga što treba da dobiju neke pare, promovišući se kao zaštitnici Srbije od ulaska u NATO".

"BDP veći za 1,3 milijarde evra, zaduživanje za 400 miliona"

Premijer Srbije izjavio je da će 2017. godine biti smanjeno učešće javnog duga u bruto-domaćem proizvodu (BDP) jer se očekuje da će BDP biti veći za oko 1,3 milijarde evra, a novo zaduživanja iznosiće najviše 400 miliona evra.

Vučić je u raspravi u Skupštini Srbije o predlogu državnog budžeta za iduću godinu kazao da Vlada u skladu s programom dogovorenim sa Međunarodnim monetarnim fondom, sprovodi mere koje doprinose smanjenju učešća javnog duga u BDP-u.

"Glavna mera da bismo došli na putanju dugoročnog pada učešća javnog duga u BDP-u, jeste smanjenje budžetskog deficita. Fiskalnom konsolidacijom obezbeđujemo zdrave javne finansije koji su uslov za zdravu privredu i zdrav novčanik građana", istakao je premijer.

On je time odgovorio šefu poslaničke grupe Demokratske stranke Goranu Ćiriću koji je ocenio da je najveći rizik za predloženi budžet da li će se smanjiti javni dug koji je, kako je rekao, od 2012. povećan za 10 milijardi evra.

Vučić je rekao da je budžet za 2012. godinu planirala sadašnja opozicija u Skupštini, dok je nova vlast morala da uzima nove pozajmice da bi finansirala preuzete obaveze, što je bio razlog rasta javnog duga.

"Spustiti udeo javnog duga u BDP, nije lako i za to će biti potrebne godine", kazao je Vučić.

Goran Ćirić je imao primedbe što je predlog budžeta dostavljen Skupštini kasnije nego što predviđa Zakon o budžetu, i što su poslanici imali samo jedan dan da se pripreme za raspravu.

Ćirić je kritikovao to što se u Skupštini, kako je rekao, svako ko drugačije misli smatra neprijateljem i kriminalcem, i osudio je verbalne napade na porodicu premijera Vučića.

"Još nemam izborni štab"

Vučić je izjavio da još nema izborni štab i da će ga formirati dovoljno kratko pred izbore kako bi se suprotstavio opoziciji.

Vučić je tokom rasprave o budžetu u Skupštini Srbije odbacio kritike opozicije navodeći da je čist kao suza i da ih zato na izborima pobeđuje.

"Ja sam čist kao suza i zato vas pobeđujem i pobeđivaću vas dokle god budem hteo da se bavim politikom", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića šta mu je evropski komesar za proširenje EU Johanes Han rekao ko treba da bude sledeći predsednik Srbije, Vučić je rekao da ni Han niti bilo koji drugi komesar ni ambasador ne mogu da mu govore o unutrašnjim pitanjima Srbije, osim o reformama.

Vučić je odbacio navode Obradovića da je Vladimir Beba Popović u izbornoj noći 24. aprila bio u izbornom štanu Srpske napredne stranke i da je Popoviću prebačeno na račun u austrijskoj banci pet miliona evra."Ja ni ne znam šta je pet miliona evra. Ako nađete bilo koji dinar da sam prebacio Bebi Popoviću na račun austrijske banke, neću više biti premijer. Lažovu jedan, kakve vi to stvari izgovarate i nije vas stid", kazao je Vučić.

Premijer je tokom rasprave odbacio i kritike da ga je finansirao Miroslav Mišković, navodeći da Mišković danas ne upravlja Vladom Srbije i da on "ne prodaje obraz ni za milijardu".

Premijer obećao opoziciji da će imati punu zaštitu tokom predstojećih izbora

Vučić je obećao opoziciji da će imati punu zaštitu na predsedničkim izborima koji treba da budu održani na proleće sledeće godine, a i na, kako je naveo, mogućim parlamentarnim izborima.

"Obećavam za predstojeće predsedničke, a videćemo da li i parlamentarne izbore, imaćete punu zaštitu", rekao je Vučić u Skupštini Srbiji tokom rasprave o državnom budžetu za narednu godinu.

Na dobacivanje šefa radikala Vojislava Šešelja zbog Vučićevih navoda o parlamentarnim izborima premijer je kazao: "Rekao sam, gospodine Šešelj, mogućih izbora, ne falsifikujte moje reči".

Vučić je naveo da je potrebno da i opozicija i vladajuća većina budu "zajedno na svakoj kutiji i sačuvaju svaki glas i volju naroda".

"Srbija mora da nastavi mirno i bez podela. Siguran sam da bi građani birajući između vas i nas uvek izabrali dijalog kao najbolji način za Srbiju", dodao je Vučić

Poslanici o penzijama, smrti vojnika i Administrativnom odboru

Poslanici u Skupštini Srbije prethodno su danas tražili obaveštenja o tome kada će penzije biti vraćene na nivo pre smanjenja, informacije o ubistvu dvojice vojnika 5. oktobra 2004. godine, a tražili su obaveštenje i o tome zašto se nije reagovalo zbog kršenja skupštinske procedure na Administrativnom odboru kada poslanici nisu mogli da dobiju reč.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je na početku rada predsednicu skupštine Maju Gojković zašto nije intervenisala zbog ponašanja poslanika Srpske napredne stranke i predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića na sednici odbora na kojoj poslanicima nije dao reč.

On je postupanje Martinovića ocenio kao težak incident možda i najteži od kako postoji skupština čak, kako je ocenio teži i od tuča u skupštini.

Šešelj je kazao da se posle sednice u javnosti pojavilo da je neko Martinovića psovao, ali da je on pogledao sve snimke i da to nijedan snimak ne pokazuje.

"To niko nije ni snimio, ni video, ni čuo. Možda se Martinović u atobusu ili tramvaju kada je otišao sreo sa nekim pa mu taj tamo opsovao majku", kazao je Šešelj. On je negodovao i zato što Martinović nije hteo da zakaže sednicu o njegovo razrešenju jer tu inicijativu nisu potpisali članovi odbora već i zamenici članova odbora i rekao: "Zar mislite da bi moj zamenik mogao da potpiše nešto umesto mene ako se ja sa tim ne slažem".

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pročitao je pismo penzionera Mileta Delića koji je više puta upućivao premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, a u kome Delić negoduje zbog smanjenja penzije za 13.000 dinara na mesečnom nivou.

On je pitao i kada će Vučić prestati sa omalovažavanjem ljudi i osvrnuo se na Vučićevu krtiku upućenu poslaniku Dveri Bošku Obradoviću zbog njegovog naglaska.

"Ljudi govore na različite načine i to treba da poštujemo, a ne da ih zbog toga omalovažavamo", kazao je Radulović. On je Vučića pitao i da li zna da Elektromreže Srbije grade hotel za rukovodstvo na Kopaoniku vredan 150 miliona dinara.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da je i on dobio jedno pismo i "to od bivše direktorice Agencije za privatizaciju u kom ga ona pita da li je moguće da Radulović ne zna da je protiv tajkuna Miroslava Miškovića izrečena presuda i to u vreme kada je odgovornost za vođenje države preuzela SNS".

On je potom pitao predstavnike ministarstva pravde i odbrane kakva su saznanja o smrti dvojice vojnika koji su ubijeni 5. oktobra 2004. godine u vojnom objektu na Topčideru imali tadašanji predsednik Srbije Boris Tadić, tadašnji zamenik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Dragan Šutanovac i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je da li će i kada biti vraćene penzije na nivo pre smanjivanja i da li će penzionerima biti vraćen iznos koji im je zbog smanjenja oduzet."Kada će biti ukinut zakon o privremenom smanjivanju penzija. Ne može biti logično da nam ide bolje nego ikada i da su nam ekonomski rezultati fenomenalni, kako nas ubeđuje premijer i da smo izašli iz krize, a da i dalje postoji potreba za smanjenjem penzija", rekla je Jerkov.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će zakazati posebnu sednice na aktuelne teme pored ostalog o ekonomskoj situaciji u zemlji, odnosu Srbije i NATO i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Poslanica Sveza vojvođanskih Mađara (SVM) Marinika Tepić pitala je ministra finansija Dušana Vujovića da li je apoteka Pančevo treba da bude deo lokalnog budžeta, ukazujući da je apoteka u dugovima i već nekoliko meseci u blokadi i da zaposleni ne dobijaju plate.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović pitao je da li je moguće da Ministarstvo energetike napravi evidenciju socijalno ugroženih kategorija koji nisu u mogućnosti da plaćaju struju, i da li je moguće da se ovakvim kategorijama pomogne otpisom kamata kojima su zaduženi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Premijer u Skupštini: Brutalne laži opozicije

Izvor: Mondo, 06.Dec.2016

U Skupštini Srbije nastavljena načelna rasprava o budžetu za 2017. godinu, u kojoj učestvuje i premijer Aleksandar Vučić. Već na početku žestoka rasprava..Foto: Tan jug, Dragan Kujundžić..Aleksandar Vučić u parlamentu je odgovarajući na optužbe poslanika Dveri Boška Obradovića rekao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.