Završen Karavan omladinskog preduzetništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2017, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Karavan omladinskog preduzetništva

Dvogodišnji projekat, koji je Evropska komisija ocenila kao najbolji nacionalni projekat u preduzetništvu, biće zaokružen večerašnjom promocijom uspešnih mladih preduzetnika i panel diskusijom o startapu u Srbiji.

Zahvaljujući Karavanu, stotinu osamdeset mladih obučeno je za pokretanje sopstvenog biznisa, a trećina je u tome i uspela.

Karavan je prošao kroz 19 opština, a članovi projektnog tima razgovarali sa više od tri hiljade mladih o tome kako iskoristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priliku i pokrenuti sopstveni posao, šta su rizici i koje su veštine potrebne za uspeh.

Prema rečima Marijane Marinković, predsednice Privrednog foruma, koji je uz Privrednu komoru Srbije i Ministarstvo privrede realizovao projekat, za najspremnije organizovano je nekoliko veoma korisnih petodnevnih obuka.

"Reč je o oblastima kao što su marketing, prodaja, prava i finansije. Imali su glavnog mentora koji je radio s njima na biznis planu", objašnjava Marinkovićeva.

Dvadesetčetvorogodišnji Dimitrije Jelić je, motivisan i ohrabren znanjem koje je dobio obukom, još na početku projekta osnovao svoj IT startap tim nazvan "Sizer" - po aplikaciji za android koju su osmislili. U 2016, godini preduzetništva u Srbiji, dobili su i međunarodno priznanje kao najbolji tim u regionu.

Dimitrije ističe da je za uspeh ključna stalna edukacija.

"Deluje veoma složeno. S obzirom na to da se startapima bavim od svoje devetnaeste godine, znam da je taj proces učenja konstantan. U svakom novom startapu primenim neka nova znanja iz prethodnog, bilo da je to IT ili neka druga industrija u koju ulazim, važan je taj proces učenja. Ako ste otvoreni za to, onda to kompleksno postaje veoma lako", uveren je Dimitrije.

Završetak "Karavana omladinskog preduzetništva" biće obeležen večeras u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Biće prikazan film o Dimitriju i drugim uspešnim osnivačima startapa, kao primer ostalim mladim ljudima da se, uz stalno učenje, upornost i rad, i u Srbiji može uspeti u IT biznisu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.