Zašto je Nikolić ćutao na sudu

Izvor: Politika, 02.Mar.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Nikolić ćutao na sudu

O navodnom naručivanju ubistva „jednog čoveka”, Nikolić nema na koga da se pozove, reč je, od početka, „o jednoj ujdurmi”, tvrdi Nemanja Šarović (SRS)

To što lider naprednjaka Tomislav Nikolić prošlog ponedeljka na sudu nije rekao ko je čovek preko koga je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pre nekoliko godina navodno naručio ubistvo „jednog čoveka” i ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tog čije je ubistvo naručeno, za jednog od tužilaca u ovom predmetu, Nemanju Šarovića, najbolji je dokaz da Nikolić nije govorio istinu. Od lidera Srpske napredne stranke i njegovih najbližih saradnika juče nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje zašto se pred sudom branio ćutanjem, ali je on po izlasku iz Palate pravde 27. februara rekao da je to politički progon koji protiv njega vodi Demokratska stranka i Boris Tadić.

Podsećanja radi, reč je o Nikolićevoj izjavi za list „Alo” objavljenoj 1. jula 2010. godine. Tada je Nikolić rekao da je Šešelj „iz ćelije u Hagu pre dve-tri godine već pokušao da naruči ubistvo jednog čoveka, ali da je onaj ko je dobio zadatak da to prenese odbio da to učini”. Tih dana Nikolić je govorio i o tome da je od predsednika Srbije Borisa Tadića dobio informaciju da je naručeno njegovo ubistvo, odnosno da je Miloš Simović, pripadnik „zemunskog klana”, rekao advokatima da prenesu Nikoliću da je Šešelj naručio njegovo ubistvo.

Nemanja Šarović, koji je član Predsedničkog kolegijuma SRS-a, kaže za „Politiku” da su za ove dve tvrdnje podnete odvojene krivične prijave, jer za ovu drugu tvrdnju, kako kaže, Nikolić ima „svog druga i političkog oca Borisa Tadića” da ga „vadi”. Pored toga, kako ističe, SRS je dobio potvrdu od suda da Simović nije iznosio bilo kakvu odbranu, nego da se on branio ćutanjem, a od policije – da su oni izvršili sve provere i da se Vojislav Šešelj ne smatra osumnjičenim, niti postoje bilo kakve osnove u vezi sa pričom da je on hteo da ubije Nikolića.

U drugom slučaju, o navodnom naručivanju ubistva „jednog čoveka”, Nikolić nema na koga da se pozove, dodaje Šarović i ističe da je reč od početka „o jednoj ujdurmi”. Zbog ove tvrdnje tužbu su podneli  Šarović, Vjerica Radeta i Elena Božović-Talijan.

Nikolić je posle izlaska iz sudnice u ponedeljak naveo da je na sudu dao iskaz i priložio dokumenta i izjave državnih organa iz tog perioda i da nije hteo da odgovara na pitanja „niti onoga ko je vodio saslušanje, niti onih koji su ga tužili, pošto to nije ni mesto ni vreme za takve izjave”.

„Očekujem da to sud odbaci (krivičnu prijavu), kao što je odbacilo i tužilaštvo, pošto ovo nije primena zakona već politički progon”, istakao je Nikolić u izjavi novinarima. On je dodao da poštuje i državu i zahteve pravosuđa, ali „da postoji mera do koje će da se odaziva na takve pozive suda”.

Šarović, međutim, tvrdi drugo. „Od njega smo na sudu saznali samo to da je master ekonomije i da je završio Ekonomski fakultet. Nije on dao nikakav iskaz i to se vidi iz sudskog zapisnika koji smo podelili novinarima po završetku ročišta. Kad ga je sud pitao da se izjasni konkretno u vezi sa krivičnom prijavom u svojstvu okrivljenog, on je rekao da ne želi da odgovara na to niti na bilo koje drugo pitanje suda, a onda sam ja kao tužilac pitao ko je taj čovek preko koga je navodno Vojislav Šešelj naručio ubistvo i ko je taj čovek čije je navodno ubistvo Vojislav Šešelj naručio, a on je rekao da ne želi da odgovori na to ili bilo koje drugo pitanje tužioca”, kaže Šarović.

On dodaje da Nikolić nije dostavio sudu nikakav dokaz za svoje tvrdnje, pa će se tek videti kako će sud dalje postupati u ovom predmetu.

B. B.

objavljeno: 03.03.2012
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Saslušan Tomislav Nikolić

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 01:18

Zbog izjave da je "Šešelj naručio ubistvo jednog čoveka" u Palati pravde saslušan Tomislav Nikolić. U pitanju je politički progon, rekao Nikolić. Član Predsedničkog kolegijuma SRS-a Nemanja Šarović rekao da se Nikolić branio ćutanjem kao "moralni liliputanac". ..Predsednik Srpske napredne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.