Zasad ništa od prevremenih izbora

Izvor: Danas, 29.Nov.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasad ništa od prevremenih izbora

Novi Sad, Beograd - Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, koalicioni partneri DS u pokrajinskoj vlasti, čiji je funkcioner Borislav Novaković juče uhapšen, ne žele da se izjasne o uticaju ovog događaja na stabilizaciju političkih prilika u Vojvodini. Ištvan Pastor, lider SVM, kaže da hapšenje nema veze sa vladajućom koalicijom niti može da bude osnov za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, dok Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV, kaže da Liga i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dalje stoji pri stavu da ako se presudom dokaže da je reč o korupciji, Ligi više nije mesto u koaliciji.

Imajući u vidu prošlogodišnje izjave predstavnika LSV i SVM o tome da bi vanredni pokrajinski izbori mogli biti raspisani ako se pokaže da su delovi vojvođanske administracije bili deo korupcionaškog lanca i zloupotrebljavali javni novac, postavlja se pitanje da li je ovo hapšenje za njih dovoljan razlog za rušenje koalicije. Pastor navodi da nema komentar i da ne može da sagleda posledice tog hapšenja.

- Bilo bi neodgovorno kada bih to komentarisao. Taj događaj nema nikakve veze s koalicijom niti dogovorom koji smo Pajtić i ja postigli, osim što je jedan događaj usledio posle drugog. Iz svega ne želim da izvlačim bilo kakve zaključke - rekao je Pastor odgovarajući na naše pitanje kako će se hapšenje odraziti na stabilizaciju političkih prilika u Pokrajini i da li je ovo osnov za raskidanje koalicije i raspisivanje izbora u Vojvodini. Pastor je ranije govorio da za izbore, osim formalnih, postoji i moralni preduslov, a to je da se pokaže da je vrh vojvođanske vlasti umešan u neke nedolične, kriminalne radnje.

Bogaroški kaže da ne može da komentariše posledice hapšenja na političke prilike. Na konstataciju da je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš prošle godine izjavljivao da bi vanredni izbori mogli biti izazvani "ako državni organi pokažu da su određeni delovi vojvođanske administracije zloupotrebljavali resurse, da je bilo krađe, nenamenskog trošenja sredstava, korupcije i na bilo koji drugi način kršenja zakona", on odgovara da je Liga i dalje pri tom stavu.

- Ako se dokaže korupcija, to bi onda bio osnov za raspisivanje izbora jer je za nas neprihvatljivo da budemo u takvoj koaliciji. To treba dokazati presudom - naveo je Bogaroški.

Jovan Komšić, politički analitičar, za Danas kaže da hapšenje ne može biti osnova za vanredne izbore.

- Ova tema nije nova, jer je i ranije bila aktuelna u političkom i pravnom polju dok je Novaković bio u istražnom zatvoru iz kojeg je pušten. Sada treba videti da li će Novakoviću biti određen pritvor ili će biti samo na razgovoru. Ukoliko mu se bude odredio pritvor, to će biti nova konfliktna tema na relaciji opozicije na republičkom nivou DS i vlasti SNS. To će biti novi razlog za javnomnjenjske optužbe između njih, ukazuje Komšić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je reč o inkriminaciji gradskog nivoa, odnosno da je reč o trošenju budžeta Novog Sada, to nije dovoljan argument da se shvati da je sam vrh DS u Vojvodini ogrezao u korupciji, kako godinama tabloidi pokušavaju da predstave.

- Čini se da ovo neće uticati na većinu u Skupštini Vojvodine, posebno u svetlu dogovora koji su u četvrtak postigli Pajtić i Pastor - smatra Komšić.

DS: Politički progon

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković i još tri osobe uhapšene su juče ujutru. Policija je saopštila da se sumnjiče da su tokom 2011. i 2012. omogućili preduzeću Borovica transport protivpravno sticanje imovinske koristi od četiri miliona evra, čime su oštetili budžet Novog Sada.

U krivičnoj prijavi se navodi, između ostalog, da je osumnjičeni Novaković zaključio dva ugovora sa Borovica transportom, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu.

Novaković je već hapšen u septembru prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u mahinacijama sa građevinskim zemljištem, čime je budžet Novog Sada oštećen za 1,3 miliona evra, a tada su sa njim bili uhapšeni vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević, vlasnik "Aleksandar gradnje" Vojislav Gajić i još dve osobe. On je tada dva meseca proveo u pritvoru, od 24. septembra do 19. novembra, međutim optužnica nije podignuta. Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je juče da Novakovićevo hapšenje ima čist politički karakter. On je napomenuo da je Novaković uhapšen samo tri sata pre zakazane konferencije na kojoj je hteo da obavesti javnost da je podneo krivične prijave protiv N.N. lica u policiji i žalbu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a zbog nezakonitog postupanja Uprave kriminalističke policije i ljudi koji su radili na istragama u Zavodu za izgradnju grada Novog Sada. N. S.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.