Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

Izvor: S media, 15.Mar.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

Novi zakon o zaštiti potrošača u Srbiji trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, izjavila je pomoćnica ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković.

"Zakon će biti uskladjen sa evropskim zakonodavstvom, a osnovu nacrtatog dokumenta činiće 16 direktiva Evropske unije", rekla je Stankovićeva na tribini o Zakonu o bezbednosti hrane, koja je održana povodom 15. marta - Svetskog dana zaštite potrošača.

Ona je podsetila da je Srbiji 2009. odobren IPA projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU u iznosu od 2,9 miliona evra, koji bi u naredne dve do tri godine trebalo da omogući realizaciju svega onoga što bude definisano novim zakonom.

Zdravlje i bezbednost potrošača, stalno unapredjenje njihovog statusa, prosperitet životnog standarda, mogućnosti da potrošači rešavaju svoje probleme su prioritet u EU, rekla je Stankovićeva navodeći da u Srbiji mora još mnogo toga da se uradi kako bi se približila nivou zaštite potrošača na razvijenom evropskom tržištu.

"Naši potrošači su nedovoljno i neadevatno informisani o svojim pravima, a imaju i malo mogućnosti da reše svoja prava", kazala je ona.

Glavne prepreke za rešavanje problema potrošača, prema njenim rečima, predstavlja nedovoljno razvijeno vansudsko rešavanje sporova, odnosno nedostatak brzog i jeftinog rešavanja sporova koji počivaju na medijaciji i arbitraži.

Stankovićeva je istakla da je jedno od najvažnijih i najzahtevnijih područja u oblasti zaštite potrošača bezbednost proizvoda, odnosno bezbednost hrane.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kazao je da sistem kontrole bezbednosti hrane u Srbiji "još nije sasvim završen", ali da svakogadana snaži sve više, a cilj je da "bude na nivou, a možda i bolji od onoga u razvijenim zemljama Evrope".

"Zbog toga je važna efikasna kontrola hrane", kazao je on i dodao da je od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti hrane, koji je usvojensredinom prošle godine, inspekcija uradila 170.000 nadzora objekata u kojima se proizvodi i prodaje hrana.

Direktor generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić rekao je da je prilikom tih inspekcija utvrdjeno da je samo jedan odsto uzorkovane hrane bio zdravstveno nebezbedan, odnosno neispravan.

"Ta hrana je bila povučena sa tržišta", rekao je on i dodao da je u tom periodu podneto oko 7.000 prijava.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Knežević kazala je da su istraživanja te ustanove pokazala da potrosači još nisu dovoljno informisani o tome šta je zdravo za njih i zašto je bitna kontrola ispravnosti namirnica.

Istovremeno, kako je istakla, struktura epidemija u Srbiji pokazala je da je najviše onih koje su izazvane kontaminacijom hrane.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrošnja na minimumu

Izvor: Večernje novosti, 15.Mar.2010

U ponedeljak obeležen Svetski dan potrošača, novi zakon iz ove oblasti biće donet do kraja juna ove godine. Potrošači obraćaju pažnju na sniženja sve više otkako je kriza. Traje akcija sniženja

Nastavak na Večernje novosti...

Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

Izvor: NaDlanu.com, 15.Mar.2010

BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Novi zakon o zaštiti potrošača u Srbiji trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, izjavila je u ponedeljak pomoćnica ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković. "Zakon će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a osnovu nacrta tog dokumenta činiće 16...

Nastavak na NaDlanu.com...

Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

Izvor: Glas javnosti, 16.Mar.2010, 07:36

BEOGRAD - Novi zakon o zaštiti potrošača u Srbiji trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, izjavila je juče Ljiljana Stanković, pomoćnica ministra trgovine i usluga...- Zakon će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a osnovu nacrta tog dokumenta činiće 16 direktiva Evropske unije - istakla...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.