Vlade Srbije i Slovenije potpisale sporazume o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016, 05:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlade Srbije i Slovenije potpisale sporazume o saradnji

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su danas nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije "Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti - železničkog, drumskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vazdušnog saobraćaja".

Program saradnje između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije za period 2016-2020 godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Potpisan je i Memorandum o saradnji između Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije, koji su parafirali direktori dve institucije Vladimir Marić i Vojko Toman.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predao je šefu slovenačke diplomatije Karlu Erjavecu Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Vučić: Bez otvorenih pitanja

Vučić je izjavio da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu, te da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije.

Vučić je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.

Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene dve zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona evra, a očekuje se da ove godine ta razmena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijaru evra.

Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde evra, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona evra.

Kaže da ne investira samo Fruktal u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.

"Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napradak", rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom nemamo gotovo nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali je, na primer, danas već rešeno pitanje Beogradske banke i Ljubljanske banke u Njujorku.

Dodao je da je bilo reči i o, za Srbiju veoma važnom, pitanju nezaposlenosti mladih, koja je kod nas 43 odsto, dok su Slovenci uspeli da je skinu na 16,2 odsto.

"Premijer Cerar i ja smo o tome razgovarali i nasamo i naši timovi su razgovarali šta treba da uradimo, šta da naučimo, da bismo našli rešenje za taj problem", rekao je Vučić.

O migrantskoj krizi i borbi protiv terorizma

Zvaničnici vlada Srbije i Slovenije danas su u sklopu zajedničke sednice razgovarali o aktuelnoj migrantskoj krizi, kao i o zajedničkim merama u borbi protiv terorizma, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

U Beogradu su se sastali srpski ministar unutrаšnjih poslovа Nebojšа Stefаnović, ministаr zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Aleksаndаr Vulin i slovenačka ministаrka unutrаšnjih poslovа Vesna Giorkos Žnidаr.

Teme su bile i unаpredjenje bilаterаlne sаrаdnje dvа ministаrstvа i kako je navedeno, pokretаnje "regionаlne inicijаtive o derаdikаlizаciji kаo preventivi u borbi protiv terorizmа".

Svečani doček za Cerara ispred Palate Srbija

Za premijera Slovenije Mira Cerara priređen je danas svečani doček ispred Palate Srbija, a on će u toku dana razgovarati sa srpskim državnim vrhom.

Cerara, koji predvodi slovenačku delegaciju na zajedničkoj sednici dve vlade, dočekao je srpski premijer Aleksandar Vučić, a svečani doček upriličen je uz intoniranje himne dve zemlje, počasnu gardu i crveni tepih.

Na marginama treće zajedničke sednice dveju vlada Privredna komora Srbije, u saradnji sa privrednicima Slovenije, organizuje i Poslovni forum Srbija-Slovenija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.