Zabrinutost zbog opadanja demokratije u Makedoniji

Izvor: Akter, 22.Maj.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost zbog opadanja demokratije u Makedoniji

Opozicija traži ostavku makedonskog premijera Gruevskog kojeg optužuje i za korupciju i prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima se nalaze političari, novinari i sveštena lica

Ujedinjene nacije (UN) su danas izrazile zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i opadanja demokratije u zemlji suočenoj s teškom političkom krizom i u kojoj opozicija već nedelju dana na ulicama traži ostavku vlade, saopšteno je u Skoplju.

"Duboko sam zabrinut zbog ozbiljnih izazova >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << s kojim se suočava vladavina prava ali i zbog opadanja demokratije u zemlji", izjavio je zamenik generalnog sekretara UN zadužen za ljudska prava Ivan Simonović.

Prema njegovim rečima, neophodne su značajne promene u oblasti nezavisnosti pravosuđa, slobode medija i očuvanja državnih institucija od uticaja političkih stranaka.

Institucionalna i politička kriza u Makedoniji traje od aprila 2014, kada opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonija (SDSM) nije priznao rezultate prevremenih parlamentarnih izbora uz obrazloženje "da su organizovani pod neravnopravnim okolnostima" i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu makedonskog parlamenta.

Opozicija traži ostavku makedonskog premijera Nikole Gruevskog kojeg optužuje i za korupciju i prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima se nalaze političari, novinari i sveštena lica.

S druge strane, vladajuća stranka VMRO-DPMNE optužuje opoziciju za špijunažu i destabilizaciju zemlje.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.