Za sutra zakazan nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića

Izvor: Blic, 19.Feb.2017, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sutra zakazan nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića

Postupak pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu tokom okupacije Nemačke, Milana Nedića trebalo bi da se saslušanjem svedoka nastavi sutra u Višem sudu u Beogradu.

Među pozvanima su istoričar Nikola Milovančev i istoričar i književnik Antonije Đurić, rekao jezastupnik podnosioca zahteva za Nedićevu rehabilitaciju, advokat Zoran Živanović.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su zahtev za to podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je veliku polemiku u javnosti - protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i revidira istoriju, dok drugi smatraju da je Nedića "ubio komunistički režim" i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je bio predsednik kvislinške srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji.

Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom s prozora istražnog zatvora u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra nastavak pravne rehabilitacije Milana Nedića

Izvor: B92, 19.Feb.2017

Beograd -- Postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića trebalo bi da sutra bude nastavljen saslušanjem svedoka u Višem sudu u Beogradu...Među pozvanima su istoričar Nikola Milovančev i istoričar i književnik Antonije Đurić, rekao je danas Beti zastupnik podnosioca zahteva za Nedićevu rehabilitaciju,...

Nastavak na B92...

REHABILITACIJA NEDIĆA: Sutra nastavak postupka pred sudom u Timočkoj

Izvor: Kurir, 19.Feb.2017

...Sud je u periodu od poslednjeg ročišta koje je održano u novembru doneo rešenje kojim je odbio zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da učestvuje u postupku rehabilitacije u svojstvu umešača..Na to rešenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.