Za kraj konstituisanja formiranje odbora i delegacija

Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2012, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kraj konstituisanja formiranje odbora i delegacija

BEOGRAD - U nastavku konstitutivne sednice republičkog parlamenta poslanici će, pored izbora predsednika i potpredsednika najvišeg zakonodavnog tela, formirati i 19 skupštinskih odbora i devet skupštinskih delegacija.

Poslanici će najpre birati novo rukovodstvo parlamenta - predsednika, potpredsednike i sekretara, a potom će se izjasniti i o sastavima skupštinskih odbora i delegacija, čime će Skupština Srbije u potpunosti biti konstituisana.

Poslaničke grupe trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi do ponedeljka, 23. jula, za kada je zakazan nastavak konstitutivne sednice, da odrede članove skupštinskih odbora, kojih će u novom sazivu biti 19 ili 11 manje u odnosu na prethodni.

Prema Poslovniku o radu skupštine, poslaničke grupe predlažu kandidate za članove i zamenike članova odbora, srazmerno broju poslanika u odnosu na ukupan broj narodnih predstavnika u parlamentu, a poslanik može biti član više odbora.

Poslovnik je precizirao da predsednik parlamenta podnosi skupštini predlog odluke o izboru članova i zamenika članova odbora na osnovu predloga poslaničkih grupa, a potom poslanici o tome raspravljaju i odlučuju u celini, javnim glasanjem.

U novom sazivu republičkog parlamenta funkcionisaće 19 odbora, plus Odbor za prava deteta, koji će raditi kao posebno radno telo, dok ih je u prethodnom sazivu bilo 30. Poslovnik o radu najvišeg zakonodavnog tela propisao je spajanje odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

Stari naziv zadržaće odbori za Kosovo i Metohiju, za evropske integracije, za zdravlje i porodicu, za kulturu i informisanje i za zaštitu životne sredine.

Odbor za inostrane poslove biće preimenovan u Odbor za spoljne poslove, a deo poslanika biće uključen u rad novog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Novina su i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Parlamentarci više neće imati priliku da sede u odborima za omladinu i sport, za predstavke i predloge, za privatizaciju i za međunacionalne odnose.

Svi odbori imaju po 17 članova, osim Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koji ima devet članova.

Prvu sednicu odbora saziva predsednik parlamenta, a do izbora predsednika odbora sednicama predsedava najstariji prisutan član odbora. Odbor na prvoj sednici iz svojih redova bira predsednika i zamenika predsednika.

U sastav odbora, prilikom utvrđivanja srazmernog učešća poslaničkih grupa, u ukupnom broju članova i zamenika članova odbora obezbeđuje se većina onih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

Po nepisanom pravilu, koje je važilo do sada, najznačajnijim odborima, poput Administrativnog, za Kosovo i Metohiju, i za odbranu i bezbednost, predsedavaju opozicioni poslanici.

Skupština Srbije je u prethodnom sazivu imala devet stalnih delegacija, koje su imale od dva do 13 članova.

Najbrojnija delegacija bila je pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koja je imala 13 članova, a najmanje članova imala je delegacija u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja - svega dva.

Najviše zakonodavno telo u zemlji je u prethodnom sazivu imalo stalnu delegaciju i u Interparlamentarnoj uniji, koju je činilo osam članova, zatim u Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, koja je imala pet članova, kao i u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, koja je brojala pet članova.

Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije imala je tri člana, delegacija u Parlamentarnoj skupštini Mediterana pet, delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO-a devet, a u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a osam.

Za devet delegacija potrebno je 58 članova i njihovih zamenika.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, predlog odluke o sastavu stalnih delegacija podnosi predsednik Skupštine u konsultaciji sa predsednicima poslaničkih grupa, vodeći računa o proporcionalnoj zastupljenosti političkih stranaka i zastupljenosti polova.

O utvrđivanju sastava stalnih parlamentarnih delegacija odlučuje Skupština Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.