ZORANA MIHAJLOVIĆ: Da čujemo Pajtića, ali i Lidiju Udovički

Izvor: Kurir, 13.Okt.2015, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Da čujemo Pajtića, ali i Lidiju Udovički

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, komentarišući aferu prisluškivanje, rekla da je dobro što se vodi istraga o tome, ali da je važno da se čuje šta Lidija Udovički ima da kaže, pošto, kako kaže, sve vreme Bojan Pajtić govori u njeno ime.

Ministarka kaže da je važno da istraga bude završena i dodaje da je pokrajinska Vlada izdala dozvolu privatnom investitoru koja nije bila u skladu sa zakonom i da je zato reagovala Elektromreža Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
"Mi smo razgovarali sa svima i došlo se do zaključka da trafostanica mora da bude u vlasništvu EMS i onda je građevinska dozvola ponovo izdata tom investitoru. Da li je nešto bilo iza toga ja ne znam i ne verujem da jeste, ali ako postoje indicije mora sve da se ispita", kaže ona.

Ministarka negira da su istu takvu dozvolu dobili i NIS i Fijat jer postoji razlika u naponskom nivou.

"Nije baš isto, jedno je trafo na niskom naponu, a drugo je trafo preko 110 kilovata. Promenjen je odnos, da li napon od 35 pripada distributivnoj mreži ili visokom naponu. Razlika je u naponskom nivou razvodne stanice, ne može da se dobije dozvola, ako je u pitanju visoki napon. Mora da se poštuje zakon, ali privatni investitor ne može biti vlasnik trafo stanice", objasnila je Mihajlović.

Ona kaže da do pre dve godine nije bilo podzakonskih akata da se koriste obnovljivi izvori energije i da EMS ima pravo da napiše pismo pokrajinskom sekretarijatu.

"Sada je sve u vezi sa građevinskom dozvolom u skladu sa zakonom, jer sam bila deo toga".

Govoreći o zahtevima pojedinih ministara da Kori Udovički podnese ostavku, Mihajlović kaže da Kori Udovički ne može da odgovara za nešto što je uradila njena sestra i dodaje da "niko ne može da bude zaštićen, pa ni Lidija Udovički, ni Bojan Pajtić.

Foto: Rojters

"Mislim da ne možete odgovarati za članove svoje porodice. Da se to desilo meni, upoznala bih se sa predmetom, stvorila svoj stav, izašla bih i rekla svoje mišljenje u javnosti", kaže ona.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana je onima koji insistiraju na vetroparkovima poručio da građanima kažu da će dvostruko više plaćati struju iz tih izvora nego iz konvencionalnih, a sve da bi investitori zarađivali.

"Svi ćemo na računu imati zelenu tarifu. Svima nama je u interesu da se koriste svi izvori energije. Ne bih rekla da premijer plaši građane, ta cena iz obnovljivih izvora je mnogo više nego iz fosilnih. Vetroparkovi će nam dati zelenu energiju koju mi ne koristimo. Nije to samo vetroenergija, tu je i solarna energija, biomasa", navela je ministarka.

Ako bi proradili svi vetroparkovi u Srbiji, kaže ona, plaćali bismo skuplje struju koju bi uzimali kroz zelenu tarifu i to bi bilo nekoliko odsto.

Ona kaže da DS ima pravo da traži istragu o direktoru EMS Nikoli Petroviću i da zahteva od Vlade mnogo toga, govori da Vlada radi loše, dok, kako tvrdi, Vlada dobija pohvale na sve strane.

"Nikola Petrović je izašao iz privatne kompanije kada je postao direktor javnog preduzeća", ističe Mihajlović.

"Beograd na vodi" je u interesu građana

Ministarka kaže da nema nikakvu dilemu o projektu "Beograd na vodi", jer je to državni projekat koji vredi 3,5 milijardi evra, koji će značiti Srbiji i našim preduzećima.

"Pre svega Srbija je 32 odsto vlasnik preduzeća Beograd na vodi, to je veoma vredan projekat na kome će raditi do pet hiljada ljudi, i nije to jedini investitor kome država stvara ambijent da bi ovde radio. Mi smo svima pravili uslove da dođu. Ovo jeste državni projekat i treba da poveća BDP. Svaki investitor koji je došao, došao je sa određenim interesom".

Ona kaže da će vlasnici zemljišta u "Beogradu na vodi" biti svi ljudi ili kompanije koji budu kupili svoje objekte.

"Hoće li bilo ko odneti to zemljište. Neće".

"Ne možete sami da parcelišete, već onako kako je to po prostornom planu. Zemljište se prvo daje u zakup, u zavisnosti od parcele, vi ste i vlasnik, ali ga nećete odneti. Vi kao država ostvarujete prihod od toga, jer smo vlasnik 32 odsto i ostvarujemo prihod od dividende. Čemu sumnja da Arapi neće da završe posao. Pogledajte Etihad i Er Srbiju, imamo odličnu saradnju. Sve je u intresu Srbije i građana", objasnila je Zorana Mihajlović

Ona kaže da će raditi naše građevinske kompanije i da je ovo najveća investicija u poslednjih 15 godina.

"Normalno je da postoje kritičari, ali ja podržavam projekat. Recimo Užice gubi 15 miliona evra jer građani štrajkuju, jer ne žele da se izgradi fabrika za prečišćavanje vode".

Komentarišući to što je Komunalna policija novinarki i snimateljima sajta Istinomer zabranila snimanje ispred restorana "Savanova" u Beogradu i napisala im prekršajne prijave, ona je rekla da je razgovarala sa gradonačelnikom Beograda i objasnila da je u pitanju bio deo gde se gradi.

"To je ograđen deo gde se vrše radovi, gradilište, novinari su krenuli da uđu u deo koji je ograđen, obezbeđenje je obavestilo Komunalnu policiju. Ne postoji gradilište u Srbiji na koje tek tako možete da uđete, naročito ne bez odgovarajuće opreme", rekla je ona.

Autor: N1

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.