ZAŠTO NAS HRVATI OPET MRZE Sve oštriji napadi političara iz komšijske zemlje

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTO NAS HRVATI OPET MRZE Sve oštriji napadi političara iz komšijske zemlje

Da je Frojd analizirao odnose Srba i Hrvata, utvrdio bi da boluju od simptoma narcizma malih razlika, koji dovodi do toga da braća budu neprijatelji.

To neprijateljstvo ovih dana je kulminiralo, i to ne po pitanju evropskih integracija Srbije, kada je Hrvatska rafalima verbalne prirode osula paljbu po Srbiji, a sve u pokušaju da je blokira u pristupnim pregovorima sa Briselom.

Problem je navodno srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, a u stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čini se da je to samo povod za novu eskalaciju sukoba komšija. To je otišlo toliko daleko da su hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač i novi predsednika HDZ Andrej Plenković otvorili Pandorinu kutiju iz koje su pustili duh prošlosti i zatražili katarzu zbog navodnih srpskih zločina.

- Srbija mora doživeti bitan element katarze i suočenja sa prošlošću. To još nije doživela i to se videlo na primeru rezolucije o Šešelju u parlamentu EU. Hrvatska, kao članica EU, ne može dopustiti Srbiji da bude mali Hag nakon Haga - kaže Plenković.

Ponovno zveckanje diplomatskim oružjem u hrvatskim blokadama pregovora Srbije i EU, prevedeno sa "sve teže razumljivog" hrvatskog jezika, moglo bi da se tumači kao još jedna manifestacija uverenja da je mržnja između Srba i Hrvata toliko duboko istorijski ukorenjena i da samo čeka pogodne istorijske okolnosti da ispliva na površinu. Pa makar to bila i neka poglavlja.

Pročitajte još:

Međutim, istoričari tvrde da istorija sve do 20. veka ne poznaje ratove Srba i Hrvata.

- Teško je naći u svetu dva naroda sa toliko sličnosti koji govore istim jezikom, koji im ipak nije pomogao da se kroz istoriju bolje razumeju. Čini se da je ta prevelika sličnost i bila razlog da se pribegne u nekim periodima nasilju da bi se stvorile identitetske granice među Srbima i Hrvatima. To nasilje bilo je najizraženije tokom Drugog svetskog rata i u NDH. Nekažnjeni zločini, Jasenovac, opterećuju i danas odnose i dok se to ne raščisti, antagonizam će uvek postojati - kaže istoričar Srđan Cvetković za "Blic".

Akademik Vasilije Krestić je još jasniji.

- Moramo da sazrimo i da shvatimo da su nam oni susedi, ali i veliki neprijatelji. Zajednički interesi i dobri komšijski odnosi između Srba i Hrvata u ovom trenutku su priče za malu decu - tvrdi Krestić.

Publicista i profesor Zagrebačkog sveučilišta Žarko Puhovski ima svoje objašnjenje.

- Politika je dovela do sukoba dva naroda. Narcizam malih razlika, kako je rekao Frojd, upravo i izaziva sukobe, pa dovodi do toga da braća po jeziku pucaju jedni u druge. Od tog narcizma boluju Srbi i Hrvati, jer najdublja je mržnja među narodima koji prema najuočljivijim odlikama pokazuju najmanje razlike - kaže Puhovski za "Blic".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.