ZAŠTITNIK GRAĐANA: Predsednik Srbije odbio da razreši direktora VBA

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Predsednik Srbije odbio da razreši direktora VBA

Nikolić naveo da za razrešenje direktora VBA Petra Cvetkovića nema uslova, jer je ministar odbrane, koji formalno podnosi predlog, predložio da direktor VBA bude vanredno unapređen.

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio da razreši direktora Vojno-bezbednosne agencije (VBA). Janković je na Tviter nalogu napisao da je Nikolić naveo da za razrešenje direktora VBA Petra Cvetkovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nema uslova, jer je ministar odbrane, koji formalno podnosi predlog, predložio da direktor VBA bude vanredno unapređen.

"Predsednik o preporuci za razreš.dir.VBA: Nema uslova jer ministar odb., čiji predlog formalno treba, predlaže da dir. bude - vanr. unapređen", napisao je Janković.

Predsednik o preporuci za razreš.dir.VBA: Nema uslova jer ministar odb.,čiji predlog formalno treba,predlaže da dir. bude - vanr. unapređen.

Zaštitnik građana je 21. septembra podneo preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora VBA zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Bratislav Gašić, Foto: Zorana Jevtić

Kako je tada objavljeno na sajtu Zaštitnika gradjana, preporuka za razrešenje ministra odbrane Gašića podneta je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

"Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data. Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna", navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Aleksandar Vučić, Foto: Dado Đilas

Janković je izrazio uverenje da će organi nadležni za njihovu smenu o toj preporuci odlučiti "u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država". Zaštitnik građana detaljno je naveo i obrazložio razloge koji su ga rukovodili da preporuči razrešenje dva funkcionera i taj akt je objavio na sajtu.

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.